Tuesday, 30 September 2008

Menghitung detik berlalu


You can dance

You can jive

Having the time of your life

See that girl

Watch that scene

Digging the dancing queen

Monday, 29 September 2008

Kerja! Kerja!

Cheeky gurl-Raihan testing baju maksu bawak huhuhu..Aisyah dok nyorok tepi sofa, merajuk apa tah..


Berminat ngan coklat ni?Homemade delicious chocolate - RM 45 untuk 50 biji @ 90 sen sebiji..berbagai bentuk tapi sama rasa...dalam ade almond sebiji


Ketupat palas

Sunday, 28 September 2008

Rendang Eliza







Mencapapnye la tajuk kan huhuhuh... still cant believe..I did it!! Ya..rendang utk raya by myself yezzaa..citernya camni...aku ngan akak kongsi order 2 jenis rendang : limpa+hati dan daging..sekilo setiap jenis...pastu divide la..aku tak konpiden nak msk rendang ni.hari ni aku tak wat pape..pepagi basuh kete tu..pastu gi amik tart nenas dan vienesse slice kat makcik zuraidah..then ronda pasar blkg umah tu..jumpa satu stall ni ade jual rencah rendang mak teh..made in klang..why not try..satu bekas taufufa tu utk sekilo daging atau seekor ayam. Pas beli tu aku trus beli santan 2 biji kelapa. Then merempit ke tesco slyg carik daging fresh..ok la hari ni RM 15.90 sekilo..kalau yang siap kiub tu RM 19.90..amik whiskas bubu dan juga kerisik(aku suka xtra even dlm rencah mak teh dah ade). Balik terus potong2 daging ape yg patut la..carik belanga yg tetiap thn buat rendang tu..dalam sejam lebih rendang Eliza siap utk dihidangkan...resipi nya:
1 kilo daging fresh
santan 2 biji kelapa
rencah rendang mak teh
(dlm ni ade segala mak nenek serai,bwg,lengkuas dll, korang carik la rencah nye huhuhu)
daun kunyit 3 helai
daun limau purut dlm 10 helai
(ekceli dlm rencah mak teh ade dah daun2 tu tp amik kat kebun papa lagi fresh)
kerisik brape gram yer..cam gambar kat atas tu RM 1.20
buat dier senang je..
tumis rencah mak teh, kerisik.
masuk daging.
api slow2 smp empuk daging.
masuk santan.
tutup kuali.
biar reneh dek dek dek...
smp kering takat korang suka..
masuk daun2
garam, gula secukup rase
dah siap pon...
haa...gitu la cara buat rendang Eliza huhuhuh...

Saturday, 27 September 2008

My pastime

I wake up early, early in the morning. Tidy up my room. Do the vaccum cleaning job, change the bedsheet and after that my weekly laundry task. Not to forget vaccum cleaning at dry kitchen area, also change table spread and table mats. All tasks done at 9.30 am. After that online for a while checking the Mamma Mia showtime. Yes.. 11.30 got 1 show. Str8ly take bath, siap2 and drove to Metro Prima Kepong.

As it was an early bird show , I just need to pay RM 7..yeayyy..mamma mia..mamma mia huhuhuh..musical movie..very entertaining yet so touching. A story about a girl(Sophie) who is searching her real father, conflict arised as she got 3 candidates(Sam, Harry & Bill)..and invited them to her wedding day. Anyway, at last she didnt get married to her bf (Sky) but Sam get married to her mum (Donna) as they didnt get the chance to do so at their young age. But I still didnt get the answer...who is her father???(neway really enjoyed the Dancing Queen song)

Enough about the movie..pas wayang ronda2 at Eneos..surveying the sport rims for my viva. Only 3 design available for 13" inches rims..the design as per below. This is my next year project. Account has been closed...no more no more huhuhuhu




Yang mana satu cantik????

Ade satu long sleeves t shirt kaler putih punya cun kat reject shop tu...ingat nak padankan dgn sehelai jeans biru...tp sbb try jeans tak muat terus blah dr situ dgn hati yg sebal..kena carik kat pertama atau sg wang jugak jeans ni.. pengaruh suzana suda mula menular...pakai jeans comel?

Lastly untuk mengubat hati beli NYC sandals...sandals croco ku dah 2x bubuh gam..and 2 Tized T-shirts each one for Raihan and Aisyah..kasik depa boria...then beli kari kambing kat sentul curry house cam biase la papa request pastu balik.

Pasar Mini Haza

Ooo Haza..senyap2 je bukak pasar mini yer...lenkali buat la hebahan umum..senang nak gi mintak diskaun huhuhuh..meh ramai2 pegi..kat keramat AU5

Friday, 26 September 2008

Buka puasa-Dewan Perdana Felda,D'Saji

Semalam gi berbuka kat Dewan Perdana Felda. Ikut Encik Naim sbb Inayah Travel jemput. Farhan & Nur Ain pon turut serta memeriahkan suasana. Supposedly Haza ngan Faizah pon gi sama tapi cancel last minute due to personal matters. Encik Naim gerak dulu dlm kol 6.30 then ku menyusul dlm kol 6.45. Sampai2 tgk dier tgh amik foods heheh..jalan tak jammed la. Alih2 jumpa Bang Chik Zamri & family. Kak Chik dpt jemputan Inayah juga...ooo..bank islam pon deal ngan inayah rupenye hehehe..alkisah makan sebelah boss kan..sopan santun la..gambar pon tak capture walau satu...sopan2 pon kambing sepiring tetap abis huhuhu...mula2 mkn soto ngan grilled lamb. pastu amik spagheti ngan wedges. then maksu ajak Zarfan amik ABC...last2 layan jeruk smp sakit dada huhuhu...Encik Naim balik awal..kitorang balik dah kol 9 gitu..layan...

Thursday, 25 September 2008

Raya Greetings from us

Happy EID Mubarak from all of us...may you be in the blessings of Allah..always..

Tuesday, 23 September 2008

Pizza San Francisco

Hari gajikah?Sampai 3 posting..excited??Blog dah kene block kt opis..padan muke yeaaa..lunch time buat misi quick shopping kat Maju Junction. Gi ngan Haza, Fairuz & Ila. Misi berjaya tanpa aral di tgh jalan huhuhu...hasil tangkapan adelah sepasang blouse dan slack di Ms Read..juga brooch dan romper M&S utk Ammar Asyraf.

Ni gambar mana pulak? A cosy ambience of Pizza San Francisco Wangsa Maju..pas deliver kek lapis area Wangsa Maju ngan Taman Melati singgah jap. Lama tak makan beef steak kt situ.


Partner steak tu ialah Special Lime..dia blend limau nipis ngan asam boi..refreshing..


My medium well beef steak..vegies hidden under the meat hahaha..brokoli takde?Cut cost lagi..hmm..Pizza San Francisco ni lokasinya berdekatan carrefour wangsa maju..dare to give a try?

Kek Lapis ready for distribution



Bubur Lambuk & Kuih Kg Baru

Kuih kat Kg Baru masih 3 singgit..wah..kagum..tu bubur 2 peket..tamak :p

Saturday, 20 September 2008

Buka puasa-RUMAH


Buka puasa hari ini ditaja oleh Ezam. Lokasi di no. 24.
Menu2 yang didatangkan khas dari Sri Ayu..
-Ikan bakar
-Ayam percik
-Kerabu perut
-Tomyam kaki ayam
-Jantung pisang
-Daun pegaga
-Daun kaduk
-Timun kecik
-Budu
-Sambal belacan
-Buah melaka
-Badak berendam
-Kuih sagu

lain2 yang papa beli
-masak lemak ikan kering
-kuih serimuka
-kuih ketayap
-cucur badak
-air kelapa isi keras(papa terkena)

ku juga sempat ke kaypo kol 5.30 utk beli ration. A very quick one..6.45 dah sampai balik..kat platinum victory tu sikit punya jam..org ramai giler nak mkn kat area tu...semak perut btul lah..ok la..nak titon la..tu pic bubu yg latest...kucing obesiti usherer

Friday, 19 September 2008

Buka puasa-MATRADE



Majlis berbuka puasa anjuran Kelab MATRADE telah diadakan petang tadi. Mula-mula ingat takmau pegi sebab...hmm..nak makan pekasam ikan talapia tu..balik la kol 4.30..goreng pekasam pastu rase cam nak join plak..memeriahkan suasana...pas mandi gi opis balik..org dah penuh kat hall A tu ade tgh tazkirah kot..sesampai je terus bayar zakat fitrah then join budak2 ni..start buka ngan laksa siam..serba tak kena ngan sup kambing lemak beku tu..tengok ila makan spagheti cam sedap..pastu amik roti jala..ha..yang ni kena la siap ngan rendang tok..choc moist kek sedap..lain2 malas nak tala..rase jemu dah..sebab hari tu dpt complimentary seat pon menu yang sama...elok la tu..kempis skit perut hahaha.eh gambarku takde?

LAKSA SIAM & SUP KAMBING & KUIH MUIH

Thursday, 18 September 2008

Buka puasa-Bangsar Village

In conjunction with MS. Read Fall Collection launching, several activities was held at Ms. Read Boutique in Bangsar Village..


As soon as we arrived...we'd been ushered directly to the foot massage booth..the massagers are from SIFU at jalan telawi...I was so terrified during the foot massage session...geli ade..sakit2 manja pon yer hahaha..


And after that went for hand massage by AESOP...their outlet just beside the escalator at UG floor...pastu massage badan pulak by sifu juga...huh what a relaxing therapy..so refreshing la huhuhuh...


Then we did the henna stamp...tgn cik su putih cantik la..tanganku penuh bulu2 wakakaka...fun btul acara yang diorang sediakan huhuh..



At about 6pm the fashion show started...eh..mula2 belly dance dulu..sib baik budak2 kan..kalau tak boleh batal pose la sape2 kan hahaha...the fall collection is nice...for those who's still wondering about MS Read..Ms Read is a range of plus sized women fashion...sesuai kan hahaha...but their collection is a bit pricey..which is kalau tak sale idak la ku kan beli..


Lastly ape lagi kan...buka puasa la..kat D'lish...siap kene pakai tag merah kat lengan...cam nak masuk sunway lagoon plaks hmm..kalau sesape tingin nak mkn kat D'lish utk buka puasa ni..buffet ramadhan tu 49.90++. Specialities dia cam biase la grilled lamb, oxtail soup..sedap ni..tapi malu nk mkn lemak2 tu sebab duduk ngan org2 dewasa sgt...hahah...kempunan lemak ekor hahaha..Su pon same..aku ingat aku je segan lalalala...makan sikit ok..control..banyak foods tp rase malu mengatasi perut yg lapar..hahahaha..lain2 yang ku try adelah satay,nasi kismis,kerabu pucuk paku,bubur kacang...bread pudding yang sedap pastu jeruk kelubi..kali ni tak kena papah sampai kete..elok je jalan gi masjid..idea su ok parking kat masjid...zas balik..online jap..zzzz

Wednesday, 17 September 2008

PARAM Greenwood

As it was still early for buka puasa(pose ke?),I decided to go to Greenwood...jalan2 at Pasar Ramadhan yang besar tu kan compared to Sri Gombak punya...beli sikit2..

-Roti Boom
-Cucur udang
-Akok
-Nasi kerabu & solok lada
-Air teh bunga
-Kari kambing(shareezma)

Balik umah goreng peha ayam je utk gu ngan nasi kerabu..fuh..sedap pulak nasi kerabu tu..patut org kerumun abis..akok sedap lagi sri gombak punya..lain2 biase je..

Sunday, 14 September 2008

Facial ke?

Kerajinanku menyertai pelbagai peraduan dan lucky draw telah membuahkan hasil...hasil apekah?dapat hadiah..complimentary facial at Mary Chia kt Midvalley Boulevard...feeling org2 kaya la pagi tadi...dengan servis yang begitu tip top serta lemah-lembut oleh amoi2 mary chia..appointment telah dikompem dr last week lagi...hatta aku tgh parking moto pon dia call lagi nak make sure aku dtg huhuhuh...cam biase la dia mesti promote gila2 la servis itu dan ini..namun begitu aku dgn firm berkata "I would like to have just that complimentary facial treatment"..dan aku ulang lagi whenever dia dok tunjuk2 pakej lain..mahal ok...makan ratus2 dan ribu riban...facial ni pon dah brape...fuh..i'm not that type of lady la...nama facial tersebut ialah parafin wax..mula2 dia skrub then aloe vera gel then wax..then moisturizer and sun block.. 3o minit cost RM 180 ok...sanggup???idok la teman...free leh aaa..tapi tempat dia mmg best la..canggih..locker simpan barang pon pakai thumb print..fuh ku ingat matrade abis hebat dah huhuhu..lepas treatment gi la mid..tak ramai plak org..mmg org tumpu kat jln TAR la rasenye..hantar phone aztech ke harvey norman utk repair then masuk kaypo carik lemongrass tea....naik jusco carik slack...argh...ketat la size 24..turun lagi 5kg kompem muat...motivate bebeh...beli drumstick ayam ngan tembikai pastu balik aaaa...masak terung masak kicap ngan ayam tempura..dah....mkn la oat bran ye cik...jgn mkn nasik...

Saturday, 13 September 2008

Orang cam ulat


Sempena uzur syar'ie nih..ku merajinkan diri gi ke tempat paling glamer kat KL sempena raya..mana lagi kalau bukan Jalan TAR & Jln Masjid India..fuh..ramainya umat manusia...sesak habis..jalan mmg jammed la..tu la ku bajet naik moto saje..parking depan semua house..tu pon terpaksa tolak2 ke tepi moto2 lain sorg sikit...ish..gagah btul..almaklum la..baru pas kena kopi ngan roti kismis hahahaha..destinasi pertama adalah lorong2 menjual tudung...bajet tanak beli yang berlian2 tu..tah nape terbeli gak 2 helai..biru kehijauan utk ku dan kuning utk mama...pastu jalan la ikut lorong pasar malam...ish..pesal baju banyak kain baju je..mana makanan hehehe...sbb aku carik kuah rojak mak bee..tak jumpa..jalan lagi..smp mydin..huh...jauh tu..kalau pose mesti lembik nih..mmg takde rezeki la..kuah rojak takde smp ke hujung...cam biase mesti beli kuih shireen homemade cookies yang mazlola tu...nampak t shirt drunkn munky..terus amik kaler oren..patah balik smp semua house...saje jalan2..kat top girl beli blouse mama...meriah gitu hahaha...dah lama tak jalan kat semua house tu seronok la tgk2 baju...tp lebih pada casual wear..office attire kurang la...asek2 dok pulun kat jusco ngan isetan je..sesekali ubah angin best gak..tp takleh la beli la ni...tunggu gaji maaa...pas setel kat area tu terus menuju ke kg baru..on da way ku nampak satu outlet menarik kaler kuning itam kat jalan raja abdullah kat corner jln yap ah shak..ingat company cam fedex ke abx ke rupe2nya kedai pizza baru,dgn curious nye ke benti dan masuk ke dlm...menarik la..nampak ade spagheti meatball ku suro la bungkus asing kuah..ceh..cover line ...ye la kembang semangkuk plaks nnt..kedai tu filipinos punya..yg keje semua budak melayu..friendly la service dia...kedai tu namanya YELLOW CAB...guna vespa utk hantar pizza..neway spageti tu sedap with 2 giant meatballs...berbalik pada citer kg baru..cam biase la amik bubur lambuk..minggu ni beratur cam biasa...dpt sebungkus je..then balik la...siap untuk berbuka huhuhu

Friday, 12 September 2008

Nasi lemak

Nasi lemak
Sambal sardin
Ikan goreng
Telur rebus
timun
ikan bilis

fuh lama btul tak buat nasi lemak..layan la..abis sardin king tin besar tu..resepi?nak?ala simple je..korang pon tau kan huhuhuh...

Tuesday, 9 September 2008

Buka puasa - KGPA



Buka puasa buffet at KGPA Bukit Kiara...makan sampai kena papah gi kat kete muahahaha...


Monday, 8 September 2008

Day 8

Something happen during lunch time..whoaaa...bikin malu muka ni...aku, fairuz ngan faiyz terlibat...malu wooo...malu...ape jadik?mau citer ka?tak payah la huhuhu..
OK..keje banyak hari ni...smp 4.30 on the dot keje masih tak setel..tapi sbb dah janji nak bikin masak lemak cili padi telur itik ngan belimbing buluh..so 4.32 aku chow balik...esok pagi2 i will continue my work.cuaca bagus..alhamdulillah...let me share resepi masak lemak cili padi tu yer..

Bahan A
cili padi 15 biji
bawang merah sebiji
kunyit hidup sebesar ibu jari

semua bahan A tumbuk yer..

Bahan B
serai-titik
daun kunyit sehelai -carik2
telur itik 2 biji
santan dlm RM 1.20
garam secukup rasa
belimbing buluh 10 biji kerat ekor ngan kepala pastu belah 2

Method:

1.Masukkan santan dlm periuk.(i campur air sikit so x pekat sgt)
2.Campakkan semua bahan A
3.Juga daun kunyit dan serai
4.Biar mendidih
5.Bila dah mendidih masukkan telur sebiji demi sebiji dgn api time tu perlahan
Jangan smp telur kuning pecah tau
6.Kacau pelan2..tambahkan garam secukup rase.Siap.

Komen dari para juri...good one for first attemp hahahaha...ok la kan..kudos to Along for the recipe...lain kali buat lagi..harap2 jadi la kan..haa..papa kata kuning kurang...lenkali kena tambah kunyit idup kasi kaler dia power ok...

Sblm buka sempat lagi pi pasar malam carik ikan kembung...ezam pon balik..beli murtabak ngan nasi tomato...papa beli murtabak gaks ngan mee goreng...kuih2..kena moreh la malam ni hahaha..so dont miss sahur lagi..ganbatte!!

Sunday, 7 September 2008

Day 7- Puasa

Hari ni bangun awal..tade mood nak sambung vaccum..
Uruskan baki laundry yang kene handwash..3kg ku suda anta dobi kerna cuaca tak menentu
Then gi carrefour untuk mengejar buttercup yang murah RM 2.79 sajer utk 250gm..angkat 2 je
Buat bekalan kot2 terbuka hati nak bake kek atau cookies.
Tak lupa whiskas bubu..waa..murah aaa kat kaypo..makan bubu..makan..kau dah tak larat nak lompat pon ke atas kabinet...asek mintak makannnn..jer..
Ape lagi aku beli ha..laici setin,code ten papa..twister epal..rechargeable battery...haa...aku ingat tepon Aztech tu tak bunyik psl low batt ke mende..dah beli baru still camtu...dah la mahal rechargeable tu...siyot btul..aaaa...kena pi midvalley plak..sbb beli kat harvey norman hari tu..still under warranty..blom setahun pon..sib baik aku dah jumpa kotak tepon tu ngan warranty dier..cuma manual aku tak jumpa..so tak leh nak buat self troubleshooting la...arghhh..nnt la senang2 aku gi..bukan rajin sgt nak pi redah KL bulan2 pose ni..jem gilos tu..tepon lama telekom pon telah ditukar dengan tepon baru..sesape yang ade fixed line tu gi aa tukar kat kaypo nun...dpt tepon canggih yer kengkawan. Rase nye next weekend aku dah pencen gi hypermarket dr jumaat smp ahad..sbb queue panjang sgt..boleh menaikkan temper.Friday aku akan stop kat tesco and buy things for 3 days..sabtu ahad aku nak buat projek lain huhuhuhu..projek apakah?Lihat ape kata survey..ok la menu utk hari ni
Simple sgt tp kena gak tepon akak tanya psl asam rebus tu..

Asam rebus ikan kembong
Ikan bakar
Ayaq asam
Telur masin
Telur dadar
brape banyak telur da...


Thursday, 4 September 2008

Kawan-kawan


Gambar di atas time jadi usherette IBM MIHAS..duduk dari kanan:-Norazila, Rozila, Shazana, Helmi Joyah dan Suzana. Yg berdiri..my self dan Laila (dah naik pangkat minah ni huhuhu). Sekian.

Wednesday, 3 September 2008

Menu hari kedua-berbuka

Owh ini bukan menu tetapi baby marsyraf yang enak tido dlm car seat dier

Udang tempura dan ayam black pepper

Budu ketereh


Asam tumis ikan tengiri

Ikan kembung

Belimbing buluh utk Haza

Berikut adalah menu berbuka bagi hari kedua posa:-

1)Asam tumis ikan tenggiri-cafe 4th floor
2)Ayam black pepper-sendiri bikin
3)Udang goreng tempura-balik keje singgah tesco beli udang jap
4)Ikan kembong bakar-papa beli kat sri ayu
5)Budu & bawang & cili padi
6)Pecal-pasar ramadhan blkg umah
7)Kuih 4 biji
8)Kurma
9)Sunquick oren 4 papa, vitagen 4 mama and ribena longan 4 me

Malaysia boleh!

Juga saya ingin tujukan lagu(baca:nasyid) ini khas buat kawan2 yang sudah berumahtangga..


Isteri Solehah

Isteri cerdik yang solehah
Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan

Pandangan kita diperteguhkan
Menjadikan kita tetap pendirian
Ilmu yang diberi dapat disimpan
Kita lupa, dia mengingatkan

Nasihat kita dijadikan pakaian
Silap kita, dia betulkan
Penghibur di waktu kesunyian
Terasa ramai bila bersamanya

Dia umpama tongkat si buta
Bila tiada satu kehilangan
Dia ibarat simpanan ilmu
Semoga kekal untuk diwariskan

Tuesday, 2 September 2008

Who?Me?

-Secretive
-Prideful
-Quiet unless excited / tensed
-Reputable
-Honest
-Sensitive
-Tactful
-Very emotional
-Forgives but never forget
-Caring
-Hardworking
-Diligent

After all, it's not you who judge yourself..

Monday, 1 September 2008

First day of Ramadhan

Alhamdulillah..aku berjaya bangun jam 0430 untuk bersahur...memula masak nasi, then panaskan singgang, and mama rebus telur masin..jadi la kan..singgang tu ala2 masam skit cam pembuka selera la..mana nak lalu sgt awal2 posa ni kan..nasi tu masak 2 genggam je pon ala2 tak habis..terpaksa la aku mkn nasi yang papa tak abis tu, nanti buang plak..ha..masjid pon dah sadaqallahul'azim..satgi azan la tu..eh ade sambung lagi huhuhuh..hmm..untuk berbuka..cey..lom posa dah pikir buka ni..takpe..ini kita namakan planning..tembikai ade..air longan ade..lauk ape depends kat papa ler nak makan apa..kalau ikut aku hotdog pon boleh heheh..hari ni aku wat laundry..berdoa je la supaya panas membahang..leceh la kalau ujan je..ni ujan dr malam tadi baru berenti kan..sejuk je..ha..bebetul abis dh ngaji..chiow