Sunday, 15 November 2015

Pangsapuri Sri Budiman in Progress (Block 9)








Stand alone surau. Aku kira developer SHLCB ni sangat bermurah hati membina sebuah surau di tengah-tengah kawasan Sri Budiman. Selalu kawasan apartment dia bagi dalam bangunan blok kediaman je 1 slot untuk buat surau. Semoga Allah bagi peluang untukku sama-sama mengimarahkan surau di Sri Budiman.


Di keheningan Ahad yang indah (indah sebab cuti mid sem, takde kelas 1 minggu yahooooo) mama dan diriku bersiap-siap selepas makan tengahari dan solat zohor untuk ke Alam Budiman. Kami mahu meninjau progress kerja-kerja pembinaan di tapak rumah. 

Alhamdulillah rumah dah naik lengkap sampai tingkat 5 macam dalam gambar tu lah. Actually masa bulan 5 hari tu blok 9 ni hanya ada tapak dan rangka2 skit. Blok yang depan memang dah fully siap, tu yang siap ada show unit. So within 6 months ni mereka siapkan the remaining blocks macam blok 6 hingga 11. Tah perkiraan kasar aku la. Daripada info sembang2 dengan sorang pakcik di situ memang dijangka CF dapat bulan Januari 2016.

Aku dah kena prepare budget to estimate segala perbelanjaan yang berkenaan nak masuk rumah ni. 

What I have in mind right now:

-1 year lump sum maintenance fee + sinking fund (required by developer)
-deposit api
-deposit air
-grill
-electric fitting
-simple furniture

Ada apa lagi nak tambah? Bubuh la kat ruangan komen na...time kasih.