Monday, 26 May 2008

Tuesday, 6 May 2008

Tioman-Sea Paradise

Perjalananku kali ini ke Pulau Tioman pula...join geng ASTRO iaitu tpt keje lama si Aida..semua sekali 11 anak muda yang dahagakan ketenangan nun di pulau itu..

1 Mei - 11.30 malam
Bas transnasional bergerak meninggalkan puduraya yang tak begitu sesak pada malam hari pekerja..bertemankan driver yang sungguh kerek-strictly no foods and drinks..sape minum dia suro turun dr bus muahahaha..route malam tu..PUDU-SEREMBAN-KUALA PILAH-MUADZAM SHAH-ENDAU-ROMPIN-MERSING..

kol 4.30 pagi tiba di Mersing..dalam gerun2 sbb brother tu bwk laju pon leh terlena lagi..kami lepak kat jeti..kedai mkn..sementara nak tunggu feri jam 7.30 pagi..
last2 feri jalan kol 8..laut ok tak bergelora sgt..1st jety iaitu Kg Genting then Kg Paya,Tekek dan last sekali Kg Salang...air laut yang biru kehijauan memanggil2 ku dr kejauhan..jiwaku meronta tak sabo2 nak terjun


pas cek in di salang pusaka..kami terus ke restoren dia..ade welcoming drink gitu...air sirap je muahaha...diorang nak gi mkn tapi aku ngan aida terus terjun ke laut...snorkeling mask yang ku beli di mersing sungguh hampeh kerna masuk air..sib baik ku ada goggle..tp yang blower tu ok la..sgt berguna..kami sungguh leka menikmati keindahan laut di tioman smp tak sedar dah kol 2...naik jap lunch and then terjun balik smp kol 5 ptg...pastu balik mandi2 kt bilik and dtg semula tepi pantai sebab nak menyaksikan sunset...wahh sungguh indah..mlm tu dinner provided...so so je la..ade asam pedas ayam,ikan ngan sayur je..pastu jalan2 tgk nite life kat Salang..happening la jugak..
2nd day plak adalah hari utk gi snorkelling..yang ni sukar nak diceritakan..sebab terlampau takjub dengan keindahan alam ciptaan Allah swt..subhanallah..memang cantik la alam laut ni...ye lah..selalu dok kat darat mana nak nampak kan..berenang dgn ikan2..bagi roti..ikan dtg cuit tangan ish..memang syiok..dah tak peduli bergelen air masin yang tertelan huhuhuh..pakai life jaket tu jadi susah nak gerak..ku tawakkal je bukak then floating sendiri la..kedalaman dalam 10 meter kot..lunch pack provided kitorang mkn kat long beach..byk biawak and laut dia byk sea cucumber aka gamat..bersepah2..balik dlm kol 2 ptg..pengsan smp kol 6.30..smbg mandi smp kol 7.30..malam tu BBQ dinner.. Ahad pagi bersedia utk pulang...selamat tinggal Tioman..ade rezeki pegi lagi..