Saturday, 18 August 2018

2D1N: Ombak Kapas Island Beach Resort


(28-29 Julai 2018)

Weekend escapade membawa diriku ke Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Jumaat tu during lunch hour klik2 tiket bas online then balik kerja packing laju2 dan pos Mama ke Ukay Perdana. Dari rumah ambil Grabcar ke Stesen LRT Sentul then naik LRT ke Bandar Tasik Selatan. Sampai kat stesen  jalan dan jalan lagi ke terminal bas, manusia melaut ya ampun ramainya. Baru sedar dah lama tak naik bas ekspres. Ambil dulu boarding pass kat kaunter dan makan kejap kat kedai mamak atas tu. Lama lagi nak tunggu bas jam 11.45 malam, roger member yang duduk area Cheras so dia pon drop by jap teman sembang huhuhu..ye la baru 9 lebih, mati kutu ler



Naik bas duduk sebelah amoi nak gi rumah kakak dia kat KT. Bas tu elok je patah balik lalu Sri Gombak nak masuk Tol Gombak. Dulu bas pantai timur ambil penumpang di Greenwood senang skit, sekarang takde dah. Dalam bas ngantuk sangat tapi tak boleh lelap pasal risau mcm2 tapi last2 zzz...tiba2 dengar Dungun! Dungun! Terkejut gue..dah pagi rupanya. KT lagi sejam, lepas tu Marang! Marang! dan akhirnya sampai la KT.


Rest and relax kejap dan cari sarapan, semestinya nasi dagang di dalam balutan daun pisang. Bungkus nya macam nasi tumpang. Lepas tu? yaaaa kena patah balik Marang. Naik je bas pendek tu ape ke  nama RM 2.30 nak ke Marang. Kalau ambil Grabcar RM 24 dah check dulu. Tertido lagi dalam bas pendek tu sampai driver kata kakk!! sapa dohhhh..erkk..mana ni? pastu ade brader rambut panjang muka scary skit kata jom ikut, saya tunjuk jeti kat mana. Dalam pada takut2 berani ku follow jugak sebab memang clueless dari bus station tu.


Jalan la dalam 800 m hegeh-hegeh, naseb baik travel light beg ringan je lalu ku melangkah longlai sebab tadi tengah sedap tidur dalam bas pendek. Sampai kat jeti, kaunter Ombak Kapas belum buka. Haaa..ni nak cerita, nak book bilik kat sini sikit punya seksa. Asal ku WA tanya je penuh. Last2 adik tu minta aku walk in saja. Jadi aku di sini tiada booking confirmation, kalau tak dapat bilik memang tidur kat hammock la! Bila kaunter dah buka OK la ada la bilik aircond yang kosong, pakej nya RM270 for bilik+boat return+makan 3x. Bila dah buat payment semua tunggu bot pula jam 9.30 pagi. Masa masih panjang jadi ku jalan kaki ke Pasar Marang untuk mencari pesanan Mama iaitu gula manisan asli atau dipanggil nesang oleh penduduk tempatan. Sedap untuk buat pengat, kuih dan sebagainya.


Dah beli apa yang patut, patah balik ke jeti dan pergi tunggu bot. Kat sini jumpa member 2 orang, Fiza & Yan. Diorang ni fresh grads yang baru start kerja dan sedang sambung study part time. Jadi la member sepulau, at least time makan tu takde la bosan sangat dan ade member tolong snap gambar hehehe..Pulau Kapas hanyalah sepelaung dari Jeti Marang. Naik bot laju 15 minit saje, kalau berenang mungkin sejam sampai huhuhuhu..sampai je pulau bilik ku dah ready but bilik Fiza & Yan blom boleh check in. So diorang lepak jap bilik and kitorang keluar jenjalan kat pantai sesama.

Haish citer panjang betul, baru lepas minum kopi..idea bercambah :p Itu pon nak cerita? Layan je la eh..aktiviti memang sekitar pantai aje..depan resort tu bleh snorkeling. Ikan banyak je, air biru, pasir pantai putih bersih...ahhh bestnya!! Yang tak best? Selipar aku hilang! Selama ni aku main pantai tak pernah lagi selipar hilang huhuhu..apela naseb! Kejap je berjemur time tengahari aku dah rentung, dekat sebulan juga nak elok balik sun burn muka ni..sebab memang sedia coklat pon.


Malam layan live band, lepak kat cabana menghadap laut...layan la lagu2 jiwang karat..budak 2 orang tu lepak tepi unggun api then kami pon balik bilik around 10 pm, sempat tapau burger huhuhu..tak kenyang-kenyang pulek 


The next morning just pergi breakfast dan stroll along the beach. Tak rasa nak mandi laut lagi. Then kemas-kemas barang ready to check out. Keluar dari pulau agak awal around 11.30 pagi sebab bas balik KL jam 2.30 petang. Dari Jeti Marang naik je teksi sebab ade pakcik tu offer RM20 je sampai Pasar Payang. Biasa la bila nak balik mana rajin nak jalan pon, time datang semua sexcited kan huhuhu


Sampai Pasar Payang shopping skit lagi dan makan lunch kat food court atas tu. Then ambil Grabcar ke Stesen Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu. Sama jugak macam waktu datang naik Nini Ekspres. Weh tapikan dia punya co-pilot garang jugak..dia tukar2 kan kalau lelaki dok sebelah pompuan hehehe..aku tak pnah lagi tengok camtu. 



Sebelah aku memang ngam2 young lady nak gi Kuantan. I met this girl Umi, a 1st year medic student of IIUM. Kami sembang dari KT sampai Kuantan 4 hrs non-stop hahaha..terasa diriku peramah pulak bila dikenang balik. Mungkin awal2 dia dah bagi remarks bila aku kata umur aku 38..Akakkk, saya mati2 ingat akak in late 20's..well rahsia awet muda adalah hati ceria dan berjiwa bahagia chewahhh hahaha

Lepas Kuantan aku dok sorang owh selesanya tapi lepas tu jem kat tol Karak all the way sampai Gombak. Haishhh..mintak driver stop kat BHP area Taman Melati, tak kuasa nak pegi BTS dah..panggil Grabcar and sampai rumah tengok Toby dan Tito tunggu depan sliding door, Mama macam biasa tengah layan drama TV hehehe..

erk..macam banyak pulak bebel, actually nak highlight Ombak Kapas ni tempat yang best jugak la untuk short stay. Cuma korang kena bersabar sikit masa nak book sebab selalu penuh. Kalau dapat tu just grab n go! Ku gerak solo je but throughout the journey boleh je buat kawan sesambil..jadi extrovert kdg2 ok je..begitula kisahku ke Pulau Kapas.


Ombak laut
angin bayu menemaniku
dikala terkenang dirimu

manis indah dalam cinta   

tak pernah ku sangka 
kau pergi hanya kerana dia

bertahun sudah kita bersama
hanya dusta sebalik setia
kau biarku derita
menangis di dalam jiwa

kau terluka akulah peneman
kau bahagia aku ditinggalkan
mudahnya kau berubah
sepiku berteman air mata

berlalulah kau masa   

aku tidak berdaya
temukannya yang lebih sempurna



Thursday, 9 August 2018

4D3N: Kota Kinabalu-Kundasang

UBERing dari Sri Gombak. Pemandunya seorang jurutera Petronas yang membuat kerja sambilan di waktu senggang untuk mencari pengalaman dan meningkatkan skil komunikasi dengan pelanggan. Salute!

Cititel Express Kota Kinabalu, room is small but it has everything that you need

 Gunung Kinabalu yang pemalu, sering berselindung di balik kepulan awan


 Kinabalu Park, takde apa kalau tak berniat nak mendaki. Stop snap gambar je
 
 Lunch in Kundasang. Kepak ayam garing harus dicuba, enak sekali!

 Heaven for a milk drinker like me



 Celyn Resorts & Hotel Kundasang


Durian Sabah boleh tahan sedap 
 
Manggis comel


Haaaa..yang ni best pasal aku pon belom pernah sampai hehe..geli2 manja


 Lokan bakar di Salut
 

Kelapa bakar, puding kelapa, air kelapa..semua kelapa lah 
 
 Masa nak dinner makan lobster hehe


31 January - 3 Februari 2018

Sejak beberapa bulan yang lalu, Mama sering bertanya padaku tentang keindahan negeri di bawah bayu. Sehinggakan setiap hari apabila ku pulang daripada kerja Mama akan bertanya, "Adik dah beli tiket?'. Tak tahan dengan asakan pertanyaan yang bertubi-tubi saban hari, lantas ku bertukar memakai topi agen kembara dengan membuat aturcara lawatan 4D3N ke Kota Kinabalu dan Kundasang.

Ledakan teknologi maklumat dalam era globalisasi amat memudahkan urusan tempahan tiket penerbangan dan hotel. Semuanya pantas hanya di hujung jari dengan pelbagai tawaran menarik menerusi aplikasi di telefon mudah alih.

Untuk bergerak di sekitar Kota Kinabalu kami hanya menggunkan khidmat e-haliling UBER yang mengenakan caj yang lebih kompetitif berbanding khidmat teksi atau prebet sapu.

Selain itu kami turut menyewa kereta pandu sendiri (IG: abuhomestay666) untuk ke Kundasang dan beberapa tempat pelancongan di daerah Ranau.

Kami menginap di Cititel Express Kota Kinabalu, Celyn Resorts & Hotel Kundasang dan TH Hotel Kota Kinabalu (1 malam untuk setiap hotel) dan semua tempahan dimulakan dengan carian di hotelcombined.com dan kemudian melalui Agoda/Booking.com dan sebagainya.

Tiket penerbangan telah dibeli di laman web Malindo Air yang menawarkan harga paling rendah pada waktu tempahan dibuat termasuk pakej bagasi 30kg dan 1 set makanan dan minuman.

Janji Mama happy!
 

Wednesday, 1 August 2018

My Postgradlife Journey




I started my master's degree in February 2015 after graduated in November 2014 with so much doubts inside. This journey was totally different from my undergraduate study which was done via distance learning mode (I heart PJJ USM). 

Initially I felt so small and a bit of inferiority complex as many of my classmates are those experienced people in a senior position from various industries while I'm just who I'm. It took me a while to be able to mingle around, finding same wavelength and before I knew I was so immersed in my new life. 

I finished all core subjects within 4 semesters and here comes trouble-Research Project! Why I say so because I'm really not good in it. Academic research requires a lot of journal readings with critical mind that actively analysing all the facts and findings, and not to forget the ruthless editing skill throughout the writing process.

I was really racing against time and what a coincidence, work was crazy (not gonna talk about it) when the 5th semester started. I had to make a deferment of study when many things were seem unmanageable and I didn't wanna lose my mind. 

The next semester I passed my proposal defense and submitted my research report (Gender and Entrepreneurship: Understanding Factors Influencing Export Performance of Women Owned Companies) on 24/5/2018. 

Alhamdulillah, all praises be to Allah for giving me strength to endure this challenging journey. Thanks to my family, lecturers and friends for their encouragement and guidance - through ups and downs, hand - in hand and finally I made it through. 

Master of Communication (Integrated Marketing Communication)
February 2015 - June 2018, a journey to remember

Monday, 23 April 2018

Bangkok Dangerous 2016 (2nd trip)



After 2 weeks, yeahh I was back in Bangkok again! 2nd trip was on 19-21 August 2016. Mind you that Bangkok is so addictive, the sumptuous foods, charming people of the city and..entahla I dunno..what made me come back within a short period, Allah knows best :)


This time I straightly went to a hotel in Lumphini area joining my friend who was already in Bangkok for some days attending a conference. 


Lovely dinner at Restoren Ibu, I think in the area of Silom


My friend went back to KL the next day so I moved to Fiza's place in Wattana Suites, Sukhumvit to stay for another night.


Fiza is a perfume enthusiast, hence this is my toiletries set while staying at her place


Ready for out and about in Bangkok 


Yeah..at Central World again looking for Kumpoon




Nasi goreng ikan hehehe..datang lagi nak makan ni, sebelah tu kerabu suhun



Merayap ke Chatuchak Weekend Market


Bikin passport holder



Swimming jap, tak boleh lepaskan peluang bila jumpa nice pool!


Ready to check out


Melepak di Siam Paragon










Know what, aku suka basikal. Nampak kening kiri ade toreh? Tu pasal jatuh basikal la huhuhu..banyak kenangan pasal menunggang basikal mase zaman kanak2 dan remaja..Basikal ada ruang isitimewa di hatiku haha..mungkin satu hari nanti aku kan berbasikal lagi di usia dewasa


Nak ke airport awal lagi. Layan Madame Tussaud sekejap. Layanlah gambar-gambar..ni dengan Chedet


David Beckham


Wolverine 


Kapitan Amareka


Bruce Lee


Leo de Caprio


Eh dah jumpa Alya! Makan nasi lemak Ana lagi! Huhuhu

Mekaceh Man hantar ke airport. Sekian kenangan Bangkok Dangerous 2016, sebagai penutup cuti semester selama 3 bulan yang penuh drama..