Thursday, 1 September 2016

Result 3rd sem


Hai korang. Lamanya tak tulis blog. Cerita ada banyak tapi sokmo takdan nak buat. Tapi pagi ni ambik 5 minit nak share result pengajian kelas dewasa. 3rd sem nampak memberangsangkan sikit sebab ade 2 ketol A-. Happy sangat especially untuk Data Analysis yang sangat menyeksa batin. Every Monday kelas 8-10pm. Then mesti drag until 12 tengah malam sebab nak kena submit assignment malam tu juga. Pagi esok nya nak gi kerja pulak weiii. Selama 14 minggu begitulah kehidupanku masa sem lepas. Syukur pada Allah ya rahman ya rahim yang memberi kekuatan serta ahli keluarga dan sahabat-handai yang tak putus meniup semangat juang padaku. Pengajian ini insya Allah berbaki 2 sem saja lagi. Next week start new sem. Ambil 2 subjek aje sebab itu saja yang tinggal-Consumer Psychology dan Research Method. Hope to embark my research project journey on February 2017 and setel semua within 1 semester. I dream for another convocation ceremony in November 2017. Doakan aku berjaya! Tata.

Wednesday, 8 June 2016

Seoul 5D4N: The Journey


13 April 2016

Menyibuk masuk dalam luggage. Moga terbuka hati tuan ku membawaku bersama...kata hati Tito. Memang tak dapat la yer..

Menghantar 2 anak bulus untuk tinggal di bawah jagaan Dr. Suzana selama 7 hari. Minta grooming skit, potong bulu, kerat kuku dan pakai ubat kutu sekali. Tito buat muka boring manakala Toby buat muka whatever time ni ehehe..kesian, tapi apakan daya..


Kali ni terbang dengan Vietnam Airlines. Haruslah transit di Ho Chi Minh City. Satu pengalaman baru tapi kalau boleh next time memang taknak la transit2 ni..penatttt! Beli kopi cap helikopter bayar guna RM je. 


14 April 2016

Flight dari KLIA jam 2050, tiba di Incheon 0600. Ingatkan kami ja sampai rupanyaaaaa beratur panjang beb, banyak arrival pepagi ni.


Tapi oleh kerana Mama di kerusi VIP, kami berdua skip queue selama 2 jam. Kesian ahli rombongan yang lain kena berdiri lama. Kami pun kesian juga tunggu lama di balai ketibaan. Sementara tu sempat pegi beli minum pagi dan beli sim kad Korea untuk aktiviti media sosial di Seoul. 

By the way aku sangat kagum dengan wajah awek yang tolak wheelchair mama tu. Ya Allah licin mulus jelita. Aku curi-curi pandang sekerap mungkin. Taknak la nampak jakun sangat dengan kelawaan orang Korea hehehe..


Pergi tinjau kesejukan Spring in Seoul. Nampak kemas dan bersih sangat persekitaran Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon.


Cancer Zone (smoking area) di bahagian luar airport. Boleh la lepas gian sepam dua untuk yang merokok. Kat tempat lain jangan cuba-cuba nak merokok. Siap lah Korean Won nak bayar denda nanti.


Habis boring dah tunggu. Aku pi bergambar ngan maskot berpakaian tradisional Korea. Diorang pon layan je aku pelancong yang kebosanan di airport.


Display board pon bahasa Korea.

Trip kali ni aku ngan mama ikut Makcik Ana (adik Makcik Tipah). Makcik Tipah ni orang kuat Masjid Ittifaqiyah Sri Gombak merangkap jiran lama kami la..eh siap cerita salasilah la pulak!

All in tiket+makan+hotel+tour+entrance ticket fees eh bebetul semua lah 
RM 2850 nett untuk 5 hari 4 malam. Siap duit poket kot teringin nak beli apa-apa je lah. 

Bulan 11 nanti Makcik Ana buat trip pegi Istanbul, 25 Nov-4 Dis. Dalam 
RM 4500 harga all in. Sapa minat bagitau la. Haii siap marketing lagi hahaha..

Group kami ada 41 orang semuanya. Memang rombongan Cik Kiah sangat. Range umur dari 20-an hingga 60-an. So  mixed development lah. Seronok sangat..hahaha, tunggu cerita selanjutnya, banyak lagi hehehe..

Friday, 27 May 2016

Fast forward after 2 weeks

My 2 weeks honeymoon is over. 1 tragic incident at the office resulting a 2- days leave in the middle of the week. I went for a shopping spree, a couple of hyper caffeinated sessions, some food orgasmic indulgences and whatnot just to lift up my mood and mend my broken heart.

Aku cuma insan yang lemah dan punya banyak kekurangan. Tapi tak bermakna aku tak bisa lakukan yang terbaik untuk penuhi segala kemahuanmu owh my dear boss. Sekian luahan marhaen yang terus sedia berkhidmat untuk negara.

Friday, 13 May 2016

Cleaning the cobweb

Wahh..what a long hiatus eh?? It's been 2 months since the last entry. Many things happened lately. Damn busy with my demanding working life. Also the never ending postgraduate's tight schedule. Many times I feel that I cannot take it anymore. But Allah is the greatest. He sends me His mercy and blessing all the time. With the supports from Mama, my all the time caring siblings and dear friends, I manage to survive until today. 

And with the glorious feeling, I am waiting for this very blessed Friday to come to an end. Let's rock this coming 2 weeks with super fun activities hahahah!
 

Sunday, 13 March 2016

Big Girl's Toy #1 - Philips Air Fryer




 




Budget 2016 has approved a purchase of Philips Air Fryer to promote a healthier cooking method. I bought this fryer at Best Denki, Suria KLCC in a very fine evening after doing some Google research about it.

I baked some cupcakes, fry nuggets and fries, just to try and play with the fryer.

The main 1st battle was to make ayam percik at The Nahara. My sis in law prepared the marinade paste and I settled the digital thing---> put inside the fryer, set the time and temperature, and then jump into the pool again. 20 minutes after that a basket of juicy, succulent ayam percik was ready to satisfy those swimmers hunger game.

So far I am very satisfied with the quality of foods which been fried using the air fryer. Somehow it gives me less guilty feeling when consuming fried foods because no oil was involved in the frying process. Amazing isn't it?! 

Sunday, 6 March 2016

Jumbo Coffee & Tea while walking around FRIM, Kepong


My friend, Nikjoe adalah pemilik Jumbo Coffe & Tea di Salak Tinggi dan Nilai. Dia juga membuka konsep rakan niaga kepada rakan2 yang lain. So Encik Ramdan Parman seperti dalam gambar membuka 1 gerai di Taman Desa Jaya, Kepong. Sebagai usaha menyokong perniagaan rakan-rakan, ku terus menjejaki gerai Jumbo di Kepong ni..nak jejak sampai Salak Tinggi dan Nilai jauh la pulak hehehe..maka try la kopi Arabica plus caramel syrup. Not bad at all! Semoga perniagan Nikjoe dan Ramdan bertambah maju.






Lepas sesi interrogate towkey Jumbo Kepong aku pon mengorak langkah ke hadapan ehhh.. tak la jalan2 kat FRIM tu..dah lalu masuk la tengok apa ada.. Dulu selalu sangat mai FRIM pasaipa ntahhhhh???

Aku suka udara kat dalam FRIM ni sejuk dan segar..dipenuhi oksigen hasil daripada proses fotosintesis oleh tumbuhan hijau. Wah belajar sains pulak hehehe..

Kena datang FRIM selalu lepas ni..jogging la jogging!!

Wednesday, 2 March 2016

Malam MATRADE 2016


My only decent photo with friends
Retro theme


Macam geng bas sekolah pon ade



Big Toby posing dengan door gift - a powerbank