Friday, 18 November 2016

Seoul 5D4N : Nami Island



Romantik sangat Nami Island ni. Aku suka! Setelah aku serahkan Mama kepada Pak Najib untuk ditolak kerusi rodanya, aku pon bersiar-siar seorang diri sambil merenungi jalan yang telah kulewati dewasa ini.


Aku pun masih tak percaya yang aku berada di lokasi penggambaran Winter Sonata, sebuah drama Korea yang aku ikuti episodnya berulang kali berteman tisu untuk mengelap airmata.


Aku kira untuk melupakan seseorang yang kita sayangi itu terlalu payah, walau jauh kau berlari meninggalkan semua memori namun hampir mustahil kerana dia selalu terdamping dalam hati. 

Korang jangan muntah dulu..baca je laa hari ni mood nak melara jap haha

Merah jambu
Terbiar pilu
Menahan rindu
Menusuk kalbu
Terkadang lesu
Keras hatimu
Bilakan berlalu


 Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah 
menjilat aiskrim yang tumpah


 Acik jual pau kacang merah


Autumn lagi cantik katanya


Sorga sungguh pi Seoul asek minum Banana Milk dan pelbagai kopi sedap


Acik masak pancake


Korean nih semua menda nak bagi inti kacang merah, layan aje lah!


Dapo kayu masak pau



All in all bestlah pegi Nami Island. Suasana tenang dan mendamaikan. Seolah tiada hambatan waktu yang perlu dirisaukan.

Tuesday, 18 October 2016

Seoul 5D4N: Incheon Bridge


Incheon Bridge is the longest bridge in Korea with the 21.39km long. It is ranked seventh in the world for its bridge length, sixth in the world ranking as a 18.38km long cable-stayed bridge, and fifth in the world ranking for its 800m gap between two main towers.

The bridge connects between Yeongjongdo Island, developing an international distribution complex as well as international airport, and Songdo Island, growing an international business city, within 20 minutes. Also, it grants easy to access to Gyeongin Expressway No. 2 and 3, and Seohaean Expressway by shortening more than 40 minutes to arrive at Incheon International Airport. (Official Korea Tourism Organization)

 







Luncheon sebelum masuk Nami, makan bersila, kesian mama huhuhu


Lepas tengok Cherry Blossom kami mengikut ke mana saja tayar bas bergolek lalu tiba di Incheon Bridge. Korang baca dah kan kat atas tu pasal Incheon Bridge?

Aku ala2 mengantuk time ni. Tuhan saja yang tahu kemengantukan aku. So aku pon pegi la coffee house kat bawah tu cari kopi. Segar kejap. Lepas tu nak pegi Nami Island. Lama jugak kot dalam bas. Tah macam dah lupa sebab peram cerita lama sangat.6 bulan sudah berlalu, engkau dan aku apakan ada, rindu tak hadir, kasih tak jelma. Ewahhhhhh!!

Thursday, 1 September 2016

Result 3rd sem


Hai korang. Lamanya tak tulis blog. Cerita ada banyak tapi sokmo takdan nak buat. Tapi pagi ni ambik 5 minit nak share result pengajian kelas dewasa. 3rd sem nampak memberangsangkan sikit sebab ade 2 ketol A-. Happy sangat especially untuk Data Analysis yang sangat menyeksa batin. Every Monday kelas 8-10pm. Then mesti drag until 12 tengah malam sebab nak kena submit assignment malam tu juga. Pagi esok nya nak gi kerja pulak weiii. Selama 14 minggu begitulah kehidupanku masa sem lepas. Syukur pada Allah ya rahman ya rahim yang memberi kekuatan serta ahli keluarga dan sahabat-handai yang tak putus meniup semangat juang padaku. Pengajian ini insya Allah berbaki 2 sem saja lagi. Next week start new sem. Ambil 2 subjek aje sebab itu saja yang tinggal-Consumer Psychology dan Research Method. Hope to embark my research project journey on February 2017 and setel semua within 1 semester. I dream for another convocation ceremony in November 2017. Doakan aku berjaya! Tata.

Wednesday, 8 June 2016

Seoul 5D4N: The Journey


13 April 2016

Menyibuk masuk dalam luggage. Moga terbuka hati tuan ku membawaku bersama...kata hati Tito. Memang tak dapat la yer..

Menghantar 2 anak bulus untuk tinggal di bawah jagaan Dr. Suzana selama 7 hari. Minta grooming skit, potong bulu, kerat kuku dan pakai ubat kutu sekali. Tito buat muka boring manakala Toby buat muka whatever time ni ehehe..kesian, tapi apakan daya..


Kali ni terbang dengan Vietnam Airlines. Haruslah transit di Ho Chi Minh City. Satu pengalaman baru tapi kalau boleh next time memang taknak la transit2 ni..penatttt! Beli kopi cap helikopter bayar guna RM je. 


14 April 2016

Flight dari KLIA jam 2050, tiba di Incheon 0600. Ingatkan kami ja sampai rupanyaaaaa beratur panjang beb, banyak arrival pepagi ni.


Tapi oleh kerana Mama di kerusi VIP, kami berdua skip queue selama 2 jam. Kesian ahli rombongan yang lain kena berdiri lama. Kami pun kesian juga tunggu lama di balai ketibaan. Sementara tu sempat pegi beli minum pagi dan beli sim kad Korea untuk aktiviti media sosial di Seoul. 

By the way aku sangat kagum dengan wajah awek yang tolak wheelchair mama tu. Ya Allah licin mulus jelita. Aku curi-curi pandang sekerap mungkin. Taknak la nampak jakun sangat dengan kelawaan orang Korea hehehe..


Pergi tinjau kesejukan Spring in Seoul. Nampak kemas dan bersih sangat persekitaran Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon.


Cancer Zone (smoking area) di bahagian luar airport. Boleh la lepas gian sepam dua untuk yang merokok. Kat tempat lain jangan cuba-cuba nak merokok. Siap lah Korean Won nak bayar denda nanti.


Habis boring dah tunggu. Aku pi bergambar ngan maskot berpakaian tradisional Korea. Diorang pon layan je aku pelancong yang kebosanan di airport.


Display board pon bahasa Korea.

Trip kali ni aku ngan mama ikut Makcik Ana (adik Makcik Tipah). Makcik Tipah ni orang kuat Masjid Ittifaqiyah Sri Gombak merangkap jiran lama kami la..eh siap cerita salasilah la pulak!

All in tiket+makan+hotel+tour+entrance ticket fees eh bebetul semua lah 
RM 2850 nett untuk 5 hari 4 malam. Siap duit poket kot teringin nak beli apa-apa je lah. 

Bulan 11 nanti Makcik Ana buat trip pegi Istanbul, 25 Nov-4 Dis. Dalam 
RM 4500 harga all in. Sapa minat bagitau la. Haii siap marketing lagi hahaha..

Group kami ada 41 orang semuanya. Memang rombongan Cik Kiah sangat. Range umur dari 20-an hingga 60-an. So  mixed development lah. Seronok sangat..hahaha, tunggu cerita selanjutnya, banyak lagi hehehe..

Friday, 27 May 2016

Fast forward after 2 weeks

My 2 weeks honeymoon is over. 1 tragic incident at the office resulting a 2- days leave in the middle of the week. I went for a shopping spree, a couple of hyper caffeinated sessions, some food orgasmic indulgences and whatnot just to lift up my mood and mend my broken heart.

Aku cuma insan yang lemah dan punya banyak kekurangan. Tapi tak bermakna aku tak bisa lakukan yang terbaik untuk penuhi segala kemahuanmu owh my dear boss. Sekian luahan marhaen yang terus sedia berkhidmat untuk negara.

Friday, 13 May 2016

Cleaning the cobweb

Wahh..what a long hiatus eh?? It's been 2 months since the last entry. Many things happened lately. Damn busy with my demanding working life. Also the never ending postgraduate's tight schedule. Many times I feel that I cannot take it anymore. But Allah is the greatest. He sends me His mercy and blessing all the time. With the supports from Mama, my all the time caring siblings and dear friends, I manage to survive until today. 

And with the glorious feeling, I am waiting for this very blessed Friday to come to an end. Let's rock this coming 2 weeks with super fun activities hahahah!