Saturday, 21 February 2015

Jalan-Jalan sekitar Taiping Heritage

Selepas satu jam setengah perjalanan dari Tasik Banding dan melepasi kawasan kemalangan dengan penuh kesabaran maka kami pon keluar dari Tol Changkat Jering. Belah kiri terus jumpa Gerai Mee kari Ketam. Makan sorang semangkuk. Ketam kecik2, dengan harga RM13 tu agak mahal juga la..rasa so so saje..janji kenyang...



Lepas Tol Changkat Jering tu nanti terus masuk area Taiping. Ikut je la signboard tu sure tak sesat. Pekan kecik je..ku agak2 je gerai Cendol Bismillah ni lepas google sikit2..perasaan tamak yang membara dengan kepanasan sekeliling telah membuatku memesan 2 cendol medium. Sekali dah bungkus hambek ko! Besar kot..minum cendol sampai malam dalam bilik hotel

 


Bila nak minum cendol, makan rojak dan laksa jangan lupa bacala bismillah..
 

Yong Tau Foo dekat medan penjaja belakang Balai Bomba Taiping. Terbaik la kuah yong tau foo kat sini.. ada baaaaanyak gerai jual yong tau foo..aku pilih Seri Kenangan...tengok orang makan chicken chop dan western pon byk gak..sedap la tu agaknya..chicken chop RM 6.90 satu set..mumurahhhh!! Malam time makan ni aku dah sakit2 perut tah apesal...campor mcm2 kot


Ni bilik deluxe kat SSL Traders Hotel. Bilik comel tapi harga tengah mahal pasal CNY. Selalu RM 125++ time CNY jadi 200++..overal selesa walopun nasi lemak bekpesmu kerassss..mengapa owh mengapaaa

  
Tempat bekpes dah cun tapi nasiku keras...


 Sempat selpie sekeping before cekidautt



Lain-lain gambar sekitar Taman Tasik Taiping. Aku memang suka view kat sini..tenang lagi mendamaikan...





Bawah ni bangunan Pejabat Daerah rasanya..colonial touch


Around Perak Museum



Mee udang ni kat Restoren Nurzetty dekat ngan Tol Changkat Jering. Before nak naik hiway kami pekena dulu sorang sepinggan..pastu sebok berenti Sg. Perak carik redbull ka tongkat ali..aku nak terlena bawak kereta sorang2..mama dah dibuai mimpi..aku plak kenyang mengantuk...toksah nak tambah statistik jalanraya naaa...


Jap..Restoren Nurzetty ni..kluar dari Tol Changkat Jering belok kiri then jalan dalam 500m nampak signboard belah kanan..masuk dalam skit dalam 50m ada nampak tempat parking..dah sampai la tu...dia ada udang saja..ketam takdak..sedap la dia masak..tapi yang aku makan kat Kuala Juru tu lagi best hehehe..but if you are happen to be here..it's worth a try!

Friday, 20 February 2015

Belum Rainforest Resort, Tasik Banding



I've been eyeing this place for a short getaway in the nature quite a while already. Months gone by and finally I managed to book a room for 1 night at Belum Rainforest Resort. My initial plan was to stay there for 2 nights but the date clashed with CNY bookings. For the 2nd night only Lakeview Suite was available, and the room's price was way beyond our budget.




Luckily we were there for only 1 night. There is no TV set in the room. You have to appreciate the nature at it's best. Walk around the resort. Swim in the pool by the lake. Take the boat and enjoy the serenity of Royal Belum. Actually there are many more activities that are available for guests.



I enjoy swimming very much. This is my 4th dip in the month of February



Swimming by the lake



Extra small bed for Kaseh. Tapi demam pulak budak kecik tu. 
Tak bley ikut maksu


Agak keras tilam dia..eco resort katanya...



Sempat tulis sajak 2-3 rangkap masa bersantai kat sini..
memang sesuai cari untuk cari ilham


Resort's houseboat



Mama sangat enjoy naik boat walaupon 
nak langkah masuk mula2 tu susah sikit





Selfie sebentar





Promo skit. Saya google je about this boat service night before nak naik. Respond was swift dan terus deal! Esok pagi buggy resort datang dan hantar ke jeti resort. Tu yang kat atas ada gambar houseboat tu kat jeti la.Boatman dah tunggu siap dan bawa kami pusing-pusing tasik. Dalam sejam pusing naik boat kene caj RM130. Kalau ramai-ramai lagi ok boleh kongsi bayar jadi murah skit per pax.

Pasal makan..resort bagi breakfast. Lunch masa hari datang singgah kat Gerik makan kat situ before teruskan perjalanan. Makan malam tu..the only gerai adalah yang berada di Jeti Awam Pulau Banding. Masakan panas pattani yang lazat juga la. Memang itu je satu kedai yang available atas pulau.

Owh ya Pulau Banding ni pulau dalam tasik. Tasik Belum ni man-made. Dulu diorang tenggelamkan 27 buah kampung untuk buat empangan hydroelektrik.  Selain tu tujuan dia nak kekang aktiviti komunis. Sebab tempat ni dah sempadan dengan Thai. Ikut hutan susah nak kawal. So bila dah tenggelam nak lari kot mana kan. Fakta ni ku dapat daripada abang buat burger di jeti. Ramah-tamah sampai ku tak sabar nak balik tido ahaha..aku kdg2 alergik laki yg terover peramah ahahaha...

Tempat ni kira tanah tinggi. Tapi sebab nampak air keliling kita rasa tempat rendah. Padahal jalan lagi naik kete dalam 30 minit dah sampai puncak tertinggi di Banjaran Titiwangsa. Kata abang burger lagi..tapi aku tak rajin nak bawak mama sampai sana...takut ade gajah lalu hehehe..ye la aku bawak kete tak pnah nampak signboard gajah..datang area sini signboard gajah lalu merata...agak cuak juga hatiku

Ape lagi nak citer..ikutkan musim aku dtg ni musim air kering tapi sebab dah 17 hari hujan  maka air memang tengah paras tinggi. Houseboat pon semua nampak dekat je dengan jeti. Kalau air surut makan jauh la peginya dari jeti..ha camtula..Memang menarik la tempat ni. Kalau ade peluang datang ngan kawan2 nak experience duduk dalam houseboat pulak..cam best je..adventurous skit kan..

Tapi kalau korang drive sini hati-hati la skit jalan pusing-pusing bukit. Baca doa banyak-banyak. On the way balik jumpa eksiden lepas dari Gerik sebelum Lenggong. 2 kete berpusing tengah jalan. 1 lagi dah masuk longkang. Ambulan dan bomba berlumba-lumba datang...hmmm kesian..

Wednesday, 18 February 2015

Penang: Weekend Getaway with Pjot


Checked in again at Royale Bintang Penang. I requested for free upgrade from Superior to Deluxe room. Reason why, I've called earlier in the morning before embarked our journey to Penang. The reservation staff said no need to secure my booking with credit card, just walk in. When I arrived at 2 pm, no superior room was available. Nak kena bayar lebih la kalau Deluxe. So..please give free upgrade la kan..bukan aku tak tanya pagi tadi..



Dapat la pool view gitu ehehehe..night time


Day time..before swimming splashing and whatnot.

Melayan lara jiwa di Starbucks Straits Quay


I just love sitting here and enjoy the view


I wish I have enough money 
that I don't have to go to work
and just sail away around the globe


Catching sunset at Batu Feringghi, subhanallah so beautiful isn't it? 


The next day we made a pit stop at USM


 Snap couple of photos at my favourite spot


And visit IPS, officiate my journey as a post graduate student


My favourite spot in USM


OK yang ni best. Mee Udang Pak Su di Kuala Juru. Sepinggan RM15. Udang ada 8 ekor katang2. Ketam pulak order satu set tu ada 2 ekor ke 4 ekor aku tak ingat tapi RM30. Yang best sebab apa sebab Pjot belanje ehehe...tak aaa..memang sedap..aku tak layan dah Mak Jah2 semua tu..kuah ceroi.ade gambar nasi beriani Hameediyah aku cari2 tak jumpa..yang tu kalau aku post sini memang tergedik2 la korang nak pi Penang hehehe...sebab aku letak kat FB ramai yang terguris hati hehe..

Monday, 16 February 2015

Monday Cat Blues







Kucing-kucingku tak suka Monday. Melepek atas tangga pagi-pagi sebab tuan dia kena kerja selepas 2 hari boleh mengade2 hehehe