Saturday, 21 February 2015

Jalan-Jalan sekitar Taiping Heritage

Selepas satu jam setengah perjalanan dari Tasik Banding dan melepasi kawasan kemalangan dengan penuh kesabaran maka kami pon keluar dari Tol Changkat Jering. Belah kiri terus jumpa Gerai Mee kari Ketam. Makan sorang semangkuk. Ketam kecik2, dengan harga RM13 tu agak mahal juga la..rasa so so saje..janji kenyang...



Lepas Tol Changkat Jering tu nanti terus masuk area Taiping. Ikut je la signboard tu sure tak sesat. Pekan kecik je..ku agak2 je gerai Cendol Bismillah ni lepas google sikit2..perasaan tamak yang membara dengan kepanasan sekeliling telah membuatku memesan 2 cendol medium. Sekali dah bungkus hambek ko! Besar kot..minum cendol sampai malam dalam bilik hotel

 


Bila nak minum cendol, makan rojak dan laksa jangan lupa bacala bismillah..
 

Yong Tau Foo dekat medan penjaja belakang Balai Bomba Taiping. Terbaik la kuah yong tau foo kat sini.. ada baaaaanyak gerai jual yong tau foo..aku pilih Seri Kenangan...tengok orang makan chicken chop dan western pon byk gak..sedap la tu agaknya..chicken chop RM 6.90 satu set..mumurahhhh!! Malam time makan ni aku dah sakit2 perut tah apesal...campor mcm2 kot


Ni bilik deluxe kat SSL Traders Hotel. Bilik comel tapi harga tengah mahal pasal CNY. Selalu RM 125++ time CNY jadi 200++..overal selesa walopun nasi lemak bekpesmu kerassss..mengapa owh mengapaaa

  
Tempat bekpes dah cun tapi nasiku keras...


 Sempat selpie sekeping before cekidautt



Lain-lain gambar sekitar Taman Tasik Taiping. Aku memang suka view kat sini..tenang lagi mendamaikan...





Bawah ni bangunan Pejabat Daerah rasanya..colonial touch


Around Perak Museum



Mee udang ni kat Restoren Nurzetty dekat ngan Tol Changkat Jering. Before nak naik hiway kami pekena dulu sorang sepinggan..pastu sebok berenti Sg. Perak carik redbull ka tongkat ali..aku nak terlena bawak kereta sorang2..mama dah dibuai mimpi..aku plak kenyang mengantuk...toksah nak tambah statistik jalanraya naaa...


Jap..Restoren Nurzetty ni..kluar dari Tol Changkat Jering belok kiri then jalan dalam 500m nampak signboard belah kanan..masuk dalam skit dalam 50m ada nampak tempat parking..dah sampai la tu...dia ada udang saja..ketam takdak..sedap la dia masak..tapi yang aku makan kat Kuala Juru tu lagi best hehehe..but if you are happen to be here..it's worth a try!

6 comments:

Najib Ariyan said...

tu dia makan banyaknya... tapi kalau ke Taiping tak makan macam macam memang tak sah lah... Tasik Taiping memang best cuma tak best bentuk pokok dia yang menyeramkan tu... nasi lemak tu keras sebab hang turun lambat dah kena econ... kalau baru hidang mesti lembut lagi...

suka ke Taiping sebab suka tengok bangunan bersejarah tu... Do u know... dulu dulu Taiping kalah dengan Ipoh utk jadi ibu negeri Perak dan Taiping sekali lagi kalah dengan Kuala Lumpur untuk jadi ibu negara Malaysia... kelas kan Taiping...

Elle is everywhere said...

Abang Bear boleh jadi sejarawan hehehe

aishah nin said...

Yong taufu tu kuah kacang ye? Di Jb kuahnye sup.

Elle Kamarudin said...

Kuah macam rojak buah tapi versi pedas..dia taruk pulak kacang..hmm

wahida said...

aku dulu pi bukit merah nak sangat singgah tasik taiping tu..mmg cool giler kot kat sana...tapi tu lah, masa tak mengizinkan...huhu...


wei...sedapnya semua makanan ko beb, aku dah la poser ni...

Elle Kamarudin said...

buat la short trip pi JJCM Taping hehehe..semua sedap beb..yong tau foo wajib cuba!