Friday, 20 February 2015

Belum Rainforest Resort, Tasik Banding



I've been eyeing this place for a short getaway in the nature quite a while already. Months gone by and finally I managed to book a room for 1 night at Belum Rainforest Resort. My initial plan was to stay there for 2 nights but the date clashed with CNY bookings. For the 2nd night only Lakeview Suite was available, and the room's price was way beyond our budget.




Luckily we were there for only 1 night. There is no TV set in the room. You have to appreciate the nature at it's best. Walk around the resort. Swim in the pool by the lake. Take the boat and enjoy the serenity of Royal Belum. Actually there are many more activities that are available for guests.



I enjoy swimming very much. This is my 4th dip in the month of February



Swimming by the lake



Extra small bed for Kaseh. Tapi demam pulak budak kecik tu. 
Tak bley ikut maksu


Agak keras tilam dia..eco resort katanya...



Sempat tulis sajak 2-3 rangkap masa bersantai kat sini..
memang sesuai cari untuk cari ilham


Resort's houseboat



Mama sangat enjoy naik boat walaupon 
nak langkah masuk mula2 tu susah sikit





Selfie sebentar





Promo skit. Saya google je about this boat service night before nak naik. Respond was swift dan terus deal! Esok pagi buggy resort datang dan hantar ke jeti resort. Tu yang kat atas ada gambar houseboat tu kat jeti la.Boatman dah tunggu siap dan bawa kami pusing-pusing tasik. Dalam sejam pusing naik boat kene caj RM130. Kalau ramai-ramai lagi ok boleh kongsi bayar jadi murah skit per pax.

Pasal makan..resort bagi breakfast. Lunch masa hari datang singgah kat Gerik makan kat situ before teruskan perjalanan. Makan malam tu..the only gerai adalah yang berada di Jeti Awam Pulau Banding. Masakan panas pattani yang lazat juga la. Memang itu je satu kedai yang available atas pulau.

Owh ya Pulau Banding ni pulau dalam tasik. Tasik Belum ni man-made. Dulu diorang tenggelamkan 27 buah kampung untuk buat empangan hydroelektrik.  Selain tu tujuan dia nak kekang aktiviti komunis. Sebab tempat ni dah sempadan dengan Thai. Ikut hutan susah nak kawal. So bila dah tenggelam nak lari kot mana kan. Fakta ni ku dapat daripada abang buat burger di jeti. Ramah-tamah sampai ku tak sabar nak balik tido ahaha..aku kdg2 alergik laki yg terover peramah ahahaha...

Tempat ni kira tanah tinggi. Tapi sebab nampak air keliling kita rasa tempat rendah. Padahal jalan lagi naik kete dalam 30 minit dah sampai puncak tertinggi di Banjaran Titiwangsa. Kata abang burger lagi..tapi aku tak rajin nak bawak mama sampai sana...takut ade gajah lalu hehehe..ye la aku bawak kete tak pnah nampak signboard gajah..datang area sini signboard gajah lalu merata...agak cuak juga hatiku

Ape lagi nak citer..ikutkan musim aku dtg ni musim air kering tapi sebab dah 17 hari hujan  maka air memang tengah paras tinggi. Houseboat pon semua nampak dekat je dengan jeti. Kalau air surut makan jauh la peginya dari jeti..ha camtula..Memang menarik la tempat ni. Kalau ade peluang datang ngan kawan2 nak experience duduk dalam houseboat pulak..cam best je..adventurous skit kan..

Tapi kalau korang drive sini hati-hati la skit jalan pusing-pusing bukit. Baca doa banyak-banyak. On the way balik jumpa eksiden lepas dari Gerik sebelum Lenggong. 2 kete berpusing tengah jalan. 1 lagi dah masuk longkang. Ambulan dan bomba berlumba-lumba datang...hmmm kesian..

2 comments:

Najib Ariyan said...

Cantiknya... best duduk kalau ada rumah kat sini (dengan syarat ada jiran jugak lah) kalau tak dapat rumah tepi laut dapat rumah tepi tasik pun ngam jugak kan...

Elle is everywhere said...

Kita berjiran nak tak Abang Bear he he he