Saturday, 31 December 2011

Goodbye 2011, Hello 2012

Alhamdulillah, 2011 berlalu dengan pelbagai kenangan paling manis. Antara kenangan terbaik sepanjang hidupku.

Awal tahun dimulakan dengan penuh kegembiraan. Mama pulih daripada penyakit setelah hampir tiga tahun menderita. Ya Allah, aku syukur sangat-sangat mama kembali ceria dan sihat seperti sediakala. Sungguh kami sekeluarga turut sengsara sewaktu dia sakit dulu.

Tahun ini juga buat pertama kali aku amik final exam sebagai pelajar ijazah jarak jauh USM. Dulu buat full time kat UKM dah halfway kan. Sekarang silalah pulun ye. Cubaan pertama di tahun 1, aku terpaksa berpuas hati dengan CGPA 3.10. Anyway 34 jam kredit selamat dihabiskan. Praise be to Allah.

2011 juga aku banyak travel ke sana sini. Antaranya Kuching, Langkawi, Perhentian, Cameron, Pangkor dll. Surut banyak jugaklah tabung ayam aku.Yang paling best dapat peluang gi Business Mission ke Singapore. My first trip across the border :)

Suku keempat 2011 aku mulakan bisnes Elle's Bun. Sambutan menggalakkan juga. Tapi kena atur balik strategi. Aku tak berapa konsisten disebabkan time constraint. Bulan 12 sempat meniaga kain pasang. Ada la duit tepi sikit kan..banyak projek utk suku pertama 2012 ni huhuhu.

Bukan semuanya manis yer..ade juga yang tak best. Antaranya kemerosotan physical fitness, relationship tak menjadi, konflik sesama geng study, gaduh ngan papa sampai rasa nak pindah rumah dll. Tak perlu la aku huraikan. Biar ku simpan sebagai pedoman di hari muka.


2012, a new beginning.

Aku tak bercadang nak list down azam panjang2. Cukup sekadar meneruskan azam tahun lepas yang belum tercapai. Tapi aku nak share jugak la. Fokus aku tahun ini adalah untuk menurunkan berat badan secara konsisten. Tak banyak. Hanya 1kg setiap minggu. Aku akan buat dengan bantuan kawan sekolah dulu. She's a doctor in army. Meal plan semua dah lengkap. Exercise method pon ada. Aku mula esok. Wish me luck!

Friday, 30 December 2011

Oily man

Masuk je opis hari ni terus google 'orang minyak di Kg. Laksamana'. Ni pasal semalam sebelum tido baca newspaper. Ade report pasal org minyak mengamuk di kampung berdekatan. Area Nakhoda dan Laksamana. Aku terus nak tido bilik depan ngan pa n ma. Tapi papa marah trus aku balik bilik kunci pintu ketat2.


Kenapa gelabah? Wei aku ade pengalaman buruk pasal org minyak ni time dok hostel dulu. Time aku form 2 kawasan Kajang dilanda org minyak. Mula2 dia serang SAAS pastu baru sampai skolah aku. Selama dekat 2 bulan gak pi prep class malam bukan study pon tapi baca surah Al-Jinn, Al-Mulk, Yassin, baca doa haikal nak protect aspuri time tu. Hal study semua bereskan time prep petang. Gigih ko..

Sebelum kami budak puteri masuk aspuri pas abis prep malam, budak putera akan round aspuri check dulu selamat ke tak. Then diorang sentri kat aspuri gilir-gilir. Memang terhutang budi kat abang2 senior masa tu. Tak tido malam jaga kitorang huhuhu..

Nak dijadikan citer, insiden org minyak ni menyebabkan aku demam terkejut sampai seminggu. Nak dekat Maghrib je datang seram sejuk, gigil2. Camtu la keadaan aku. Sampai la di hujung musim oily man tu kitorang dapat balik rumah sbb cuti bulanan. Barula semangatku kembali pulih seperti sediakala.

Lama dah peristiwa ni tapi bila terbaca news tu semalam gigil aku datang balik. Moga semuanya baik-baik saja. Amin.

Thursday, 29 December 2011

Fridge magnet 2011



Dah kumpul nak bawak balik lekat kat fridge rumah. Pemberian kawan-kawan yang travel in 2011. Yang koleksi sendiri lain pulak. Pintu freezer dah penuh. Kena lekat bahagian chiller pulak. Esok agak penuh lekat belah side hahaha

Wednesday, 28 December 2011

Entry tertangguh-INTRADE 2011









Cik Zahariah, MD MBM Dagang Sdn Bhd


Aih..lentok semacam je Azi


Spikey Paan




Centre : Anak Pn Noraini Cookies


awat la hang jadi lagu ni Isz oiii

Tuesday, 27 December 2011

Restoren 35 @ Plaza Mahkota, Melaka



Menu beserta harga



Asam pedas ikan jenahak



Sambal belacan mangga



Udang kunyit



Kerabu mangga



Ulam-ulaman



Kari ayam



Kerabu ikan bilis dan petai



Sotong masak asam



Tuesday, 20 December 2011

Polkadot & Polkadot matching stripes


Material: Viscose cotton
Length : 4 meters
Price: RM 40
Limited stock
Call me @ 7417
Free delivery to your floor
or
Grab as you go
Happy polkadoting!!

Monday, 19 December 2011

Dividen ASB 2011 (Terkini)

ASB declares 7.65% div + 1.15% bonus for year 2011 (2010: 7.5 + 1.25)

Elok la pindah banyak skit pi Bank Rakyat. 15% tak pernah fail since 2003. Ade sekali tu 20%. Masyukkkk huhuhu.

Monday, 12 December 2011

Korang ade nak beli peti sejuk / air cond?




Better check this website http://www.saveenergy.gov.my/


I found out about this when I was jalan2 around Best Denki..


sape nak bagi rebate free2 kan?

The Coffee Bean @ KLCC


Frankly speaking this cupcakes wasn't nice.

It didn't have perfect fresh cake texture,

the buttercream tasted weirdo, mmg something wrong lah!

Or maybe I expected too much bcos it is Coffee Bean.


I had this at Shauki's house during raya. Love at the first bite.

Cuma nak dapat bekalan pulak susah...kawan kepada kawan yang buat..

mana nak cekau time2 craving tak tentu hala?


Turkey slices with cheese in wheat bread

Hot caramel macchiato

I should stay loyal to Starbucks. Period.

Thursday, 8 December 2011

Prosperity Burger is back!

Tak lama lagi nak CNY maka muncullah prosperity burger ni. Saya suka segalanya tentang set ini. Mc Fizz drink iaitu campuran minute maid OJ dan sprite sungguh menyegarkan. Curly fries pulak mmg best. Saya suka, saya suka ;p

Elle's Chix Bytes

Korang ade try chicken bites kat mcd? Sedap woo..tapi beli 20 ketol @ RM 8.45 sekejap je abis..so hari tu dah stock up ayam dalam freezer..ade la masak kurma, sup ape semua..biasenya part breast yang isi banyak tu kire tak brapa in nak makan kan? Maka terciptalah Elle's Chix Bytes ni..isi ayam tu potong kiub kira2 bite sizes then celup tepung goreng ayam adabi..sebelum tu jgn lupa celup dalam telur dlu..nanti tak lekat pulak tepung..."Belanja berhemah amalan mulia".

Wednesday, 7 December 2011

Dinner @ Mek Nab

Kuey Tiaw Ladna - RM 4


Nasi goreng Pad Thai (udang& sotong) - RM 4


Sup tulang RM 5

Sekarang dah berpaling tadah dari Zaki Tomyam. Port kat Mek Nab pulak sebab mama dah terpesona dengan sup tulang kat situ. Kalau dtg Sri Gombak and tau Zaki Tomyam kat mana, Mek Nab pon dekat2 situ juga. Cuma Zaki hujung sana sebelah Esso, Zali hujung satu lagi. So Mek Nab sebelah Zali. (Kalau tak tau juga carikla Sri Ayu nasi campur 1001 lauk tu, insya Allah jumpa) Selamat mencuba!


Tuesday, 6 December 2011

Papa John Pizza @ Festival City Mall


Regular chicken super papa


Wedges

Sauces and pepper, cili sos biase not available arghhhh


Breadstix



Celebrate besday Kerol (belated) sambil catch up stories..


member cuti sampai Januari huhu




Factory Visit

Eman Network Sdn Bhd


Pose terencat pas kene sumbat eskerim goreng


Lambat sangat diorang hidang eskerim ye Elle (kata Haza)


Classic Enrichment Sdn Bhd

(buat biodegradable plastic bag from sekam padi)



Monday, 5 December 2011

Elle's Bun is back!



Sekian lama kebizian..esok pagi anda boleh dapatkan Elle's Bun di koop. By 8.30 am insyaAllah ada di rak roti..terima kasih atas sokongan anda ;p

Thursday, 1 December 2011

Hayaki & Mali's

Teh o ais pakej ngan nasi kukus - RM 6.50 rasanya



Nasi kukus dan ayam rempah

Yang ni pon lupa brapa..tapi sedap..mango ice rock ke hape


Char kuey tiaw aku rasa biase2 je


Nasi lemak ayam rempah, ok la



Wednesday, 30 November 2011

Seafood heaven in Alai

Nasi lemak kosong


Ketam bercili


Sotong goreng tepung


Kepah masak sczechuan


Udang bakar rempah


Went to Melaka with mama on Deepavali for JJCM. Stayed at Chalet Deruan Ombak by the Pengkalan Balak Beach. Singgah jap rumah Fairuz kat Masjid Tanah. Malam naik cruise kat Sungai Melaka. Then cari seafood port kat Alai. 4 kali jugak berenti tanya orang huhuhu..dtg tahun lepas si Udeng yg bawak so dah lupa jalan. Seafood tu semua dalam RM 35. Esoknya before balik pegi ronda Kuala Sungai Baru tapau seafood baru naik bawak balik KL. Yang bestnya ialah ade orang jual lokan. Apalagi trus tapau 2 kilo balik bakar kat rumah huhuhu