Monday, 16 September 2013

Langkawi : Sayonara, till we meet again

Early morning breakfast at the hotel and cekidaut. Hantar Vios kat airport dan tunggu flight balik KUL. Great hospitality by Malindo's ground crews at the airport. Wheelchair was not a problem. Smooth flight and a few round of general knowledge game hehe. Sampai KLIA terus catch KLIA Transit to Putrajaya Sentral.  Then amik Viva balik Sri Gombak. Sampai Sri Gombak terjah Budy Seafood sebab lapar macam gorilla. Breakfast mee goreng saje..sampai tu 4ptg sudah..di sini la ku bertemu dengan anak kucing baru..jeng jeng jeng


 

 

 

Sunday, 15 September 2013

Langkawi : Lay on the beach, Taman Medan Berjaya, Burau Bay, Tg. Rhu, Saloma Nasi Lemak Panas

Hari kedua sarapan di hotel saja. Lepas tu bersiar-siar di pantai. Menziarahi Abg. Za sekeluarga di Taman Medan Berjaya time lunch. Kak Rohaida masak gulai ayam kampung. Baizah sempat buat tutorial kari itik hehe. Then ronda Burau Bay dan minum air kelapa di Tanjung Rhu. Dinner kat kedai Abg. Za di jeti Kuah. Merasalah kari itik quack quack.


Breakfast
 
Indoor swimming pool for ladies
 
Lepaking like nobody's business
 
 Mama trying her new swimming suit
 
Resting at one of the cabanas
 
Ready nak gi jalan2
 
Unique flowers at Abg Za's place
 
Yachts at Burau Bay
 
  
Sunset @ Pantai Tengah
 
Kari itik quack quack
 
Maksu ngan Baizah
 
Muslihin, mama & Abg Za
 

Friday, 13 September 2013

Langkawi: Malindo Air, Holiday Villa, Haji Ismail Group, Laksa Power


After early check out at Golden Palm Tree we went to park our car at Putrajaya Sentral. It is a covered car park and the rate is decent. RM 5 for 1 whole day. From Putrajaya Sentral we took ERL Transit directly to KLIA. For senior citizen there is 30% discount on ticket fare.


Baggages (20kg FOC) check in process was so smooth and I asked for wheelchair (FOC) specially for mem besar. After I got the wheelchair we went for kudap2 at KFC. I did wonder why the price was so pricey and then realized, heyy..it is airport lah!


Wow new experience flying with Malindo. So that was the first flight from KLIA to Langkawi. Before this they were flying only from Subang to Langkawi. Now you can choose from SZB or KUL. See the entertainment screen? I was glued onto the general knowledge game because watching movie was not a suitable option as I didn't bring the earphone. They even served us with fruit cakes and mineral water FOC!


Our room at Holiday Villa @ Pantai Tengah. Government servants please utilize booking via Rumah Peranginan Persekutuan and you'll be blessed with super duper discounted rates. Check it out!!


After 4 days of hibernation I was exposing myself with getting better eyes. I dunno why this conjunctivitis keep on visiting me for 3 consequent years. My eyes are the most precious asset on my face apart from my nose. You should look through deeply huahuahua..


Yeah..the most exciting part in Langkawi was shopping!! Mamaku gembira sungguh huhuhu


Tefal, Corningware, Vision, Gamat and such


Tak boleh miss laksa power near the airport


Rojak, laksa,cendol to be exact


sweet treats. sugar sugar baby, jangan sampai potong kaki!


Handsome ride of Toyota Vios. RM 70 per day.
Please contact Naim @ 014-7409141

Thursday, 12 September 2013

Golden Palm Tree @ Sepang Gold Coast


Pada bulan Jun yang lepas aku telah menghadiri satu talk berkenaan Iconic Vacation Club di Midvalley. Talk tu untuk promote that vacation club la..so in return of listening for the talk dapatla 1 malam complimentary stay kat Golden Palm Tree tersebut...aku ni mmg jenis opportunist so just grab the chance..lagipun kalau nak pegi sendiri satu malam 800++ gak..kat groupon leh aa dapat 650..that's a lot of money for a 1 night stay


So aku tunggu bulan 9 sebab nak bawak mama. Konon2 hadiah besday la tu kuikuikui. Sesampainya saje di sana terus check in bilik 206. Tanpa membuang masa mama terus dive atas katil Twilight itu hehehe..tengok la time amik gambar dah kene bongkar bantal semua 


Petang tu jalan-jalan kat pantai sambil tengok ada satu chinese couple buat wedding photoshoot 


Mama sedang menggodek Sony Cybershot beliau..cam biasa la vacation cum photography course


Malam tu pulak kami dinner di Sepoi-Sepoi, a cafe by the sea overlooking the Straits of Malacca


Makan hainanese chicken rice, barli suam dan pina colada. Guna food voucher RM50 yang dorang bagi sekali ngan complimentary stay.


Mama setia bersama tongkatnya yang convertible to a seat


This is the sofa area..bley aa lepak2 jap tengok tv.


Yang ni Bila-Bila tempat breakfast

Tak berkesempatan pon nak try infinity pool mengadap laut tu. Takut bertambah sakit mata so simpan je niat di hati. Ade try naik basikal yang bley amik sukahati ni..ok la best gak hehe..Smiley Beach (private beach) pon tak dan terjah...pasal kami buat early check out...nak catch flight pi Langkawi pulak..

Sunday, 8 September 2013

Grill griller grillest



Musim makan secara sihat dah datang lagi!! Maka terhasillah lemon grilled salmon top with japanese cucumber and green apple


Lemon grilled chicken with lettuce and tomato


Ni resipi latest. Lemon spicy grilled chicken with diced tomato. Banana, green apple and grapes as starter.

Saturday, 7 September 2013

Besday mama yang ke 63


Allah selamatkan mama 3x..hehehe







Kami adik-beradik berpakat buat suprise party kat Ayam Penyet AP Sri Gombak. Sebelum tu beli white choc macadamia kat  resipi rahsia. Mama happy dapat berkumpul anak cucu menantu..apa yang penting kerjasama..!!

Friday, 6 September 2013

Proses Tukar Hakmilik Kenderaan

Hari ni hari Jumaat. Kita buat perkongsian ilmu sikit ya...


Baru-baru ni saya ada buat pertukaran nama kereta Wira mama. So, biar saya explain kat sini serba sedikit tentang proses tersebut. Kereta tu sebenarnya nak ditukarkan hakmilik kepada cucu saudara mama. Mama jual Wira 1.5 (M) 1996 dengan harga 5K. Tak susah pun sebenarnya. Boleh refer prosedur dibawah.

PUSPAKOM
1) Mula-mula saya bawak Wira tu ke PUSPAKOM (Setapak) untuk diperiksa. Just cakap kat guard PUSPAKOM tu untuk proses tukar milik. Nanti diorang akan bagi 1 form.

2) Isi form then pegi kat kaunter ekspress drive thru, diorang akan check sama ada kereta  yang nak tukar hak milik tu tersenarai dalam black list ataupun tidak. Kalau kereta tersenarai dalam black list, kena pegi check detail kat kaunter semakan (so far Wira clear). Bila clear, bayar RM30 dan tinggalkan geran asal untuk proses check kereta.

3) Bawak kereta ke bahagian pemeriksaan, pihak Puspakom akan amik gambar, check cermin, no. chasis dan keadaan body kereta.

4) Siap periksa, kita kena pergi kaunter semakan untuk ambil balik geran asal dan sijil PUSPAKOM. Settle bab Puspakom. Senang. Sama ada lambat atau cepat je lah Puspakom buat kerja. Kalau staff PUSPAKOM ramai yang kerja masa kita pergi, cepat lah siap. In my case dalam 45 minit dah siap. Next step, cancel road tax dan insurans.

ROAD TAX
1)Pegi JPJ dan isi borang cancel Road Tax. Sila bawak geran original. Nanti akan dapat satu slip pembatalan Road Tax. Then sila cancel insurans.

INSURANS
Insurans paling penting untuk tukar hak milik. Untuk kes Wira, kena cancel insurans mama. Owner baru akan pakai insurans baru. Disebabkan owner baru tu sedare jugak, so proses cancel insurans lama dan beli insurans baru agak senang. Kitorang pakai insurans yang sama iaitu Etiqa.

1) Saya pergi Dataran Maybank, Bangsar. Supposedly mama kena ada sekali. Tapi saya buat authorized letter saja mama sign untuk wakilkan saya.

2) Ambil nombor di kaunter dan tunggu. Nanti staff Etiqa panggil, then saya cakap kat dia nak cancel insurans owner lama dan buat insurans untuk owner baru.

* Dokumen yang WAJIB ada : Polisi Insurans Owner lama, salinan IC owner lama dan baru, no akaun bank maybank owner lama (in case insurans owner lama still lambat nak expired, bank akan refund balik duit insurance untuk tempoh baki sebelum expired)-in my case insurans tu lagi seminggu nak expired so nan hado refund.

3)Dah settle cancel insurans owner lama. Untuk buat insurans owner baru, staff Etiqa akan tanya berapa nilai kereta yang owner baru nak insure.
Kerana kereta pon dah lama maka tak worth it ambil comprehensive coverage. So cuma ambil 3rd party, theft and fire je. Insured 5k kena premium dalam RM345.

4) Dah bayar harga insurans baru, nanti akan dapat polisi insurans owner baru. Dah boleh pegi JPJ tukar nama. =)


JPJ

Mama buat tukar hak milik kat JPJ Setapak. Cucu sedare beliau ikut sekali so kes ini - owner lama dan owner baru ada di tempat kejadian. (kalau kes fesyen lain ade borang tambahan lain tu kena tanyalah) 

Dokumen yang kena ada :
* Salinan IC owner baru dan lama
* Geran asal kereta
* Sijil PUSPAKOM
* Fotokopi policy insurans owner baru

Borang: (Semua ku download online)
1) 2 borang TM-1 ( untuk semak dokumen yang perlu ada ), 
2) 2 borang JPJK3 ( untuk isi detail owner lama & baru), 
3) 2 borang TM-AB ( untuk pengesahan identiti pemilik lama dan baru)

Diorang check dan key in sume data, bayar RM100. Untuk roadtax setahun RM90.
So, jumlah duit yang dikeluarkan untuk tukar hak milik kereta:
Puspakom : RM30
Insurans : RM345 (Anggaran)
JPJ : RM100
Road tax: RM 90
Total = RM565

So kalau korang nak buat tukar hakmilik kenderaan possible je untuk buat sendiri. Kena rajin sikit la. Kalau tak rajin upah runner la huhuhu..

cdt to http://hafizrahim.com/proses-tukar-hak-milik/

Selamatlah sudah Proton Wira yang berumur 17 tahun itu bertukar owner. Untunglah owner baru kerana milage kereta tu 85,000 km saje..

Thursday, 5 September 2013

Makan dan jalan, here and there


Quick lunch bersama Sha di Yik Mun Sri Hartamas (read : HALAL JAKIM) 



DreamEDGE Syawal Innovation @ PICC 



Sushi and sashimi @ Sushi Q, Publika. 2nd item for RM 1 on Mon-Friday. Best! 



Double hot choc with mashmallow @ Coffee Bean, Pavilion  



Bawak mama try teppanyaki @ Food Republic, Pavilion