Saturday, 22 August 2009

Tesco lagi

Oleh kerana orang tak puasa banyak tenaga maka dia pon pergilah ke tesco tengahari tadi . Beli stok makanan barang seminggu. Bulan posa ni kena la masak. Susah skit nak beli sbb ada yang tu yang tu je jual kt PARAM.

So dah stock up :
-lamb shoulder utk buat kambing kandar gu ngan nasi pandan
-Udang utk goreng tempura & bikin tomyam
-sardin utk sambal nasi lemak
-ikan kembong-bakar/goreng
-low fat milk gu ngan cornflakes
-tepung gandum bikin kuih apa2..dok tingin cok badak n cok keria

Yang tak syoknya shopping weekend ialah org ramai, barang byk abis..kalau shopping balik keje ikan dah tak elok pulak..aisey..

Menu berbuka hari pertama:
-Siakap masak cuka
-Sup su'un +cendawan+egg tofu
-Kembong goreng
-Telur masin
-Sambal tempoyak
-Baby cucumber
-Jus tembikai

Sekian dari chef amatur.

Friday, 21 August 2009

Ramadhan Kareem!!

Dengan pose paling manis ini..saya ingin mengucapkan selamat menyambut ramadhan al-mubarak kepada semua kawan-kawan pembaca blog ini. Semoga ramadhan kali ini membawa seribu keberkatan dan menjadikan kita insan yang lebih bertakwa.

Sebelum balik tadi saya sempat bermaafan dengan rakan sekerja dan bos saya yang hensem tu ada pesan supaya meningkatkan takwa sempena ramadhan kali ini. Ok, noted.File.Hehehe..

Rombongan Cik Kiah ke Tesco Selayang

Alamak..sory la Nina..nampak half je..aku ngan Faiyz dok depan so tak nampak..tu CC norm terkinja2 ngan Ina kt blkg skali..tgh,nina,haza n kak fiza..testing Wish baru si faijah..semalam dia dah tinggalkan aku gi johnnys..uwaaa..nway aku tak beli apa pon...kalau beli ration pon camna nak angkut balik ngan moto.esok pagi je la dtg shopping bersenang2..

Sunday, 16 August 2009

Jusco Alpha Angle

Mari2 durian murah malam2...tu 5 packs ja sempat tangkap..actually I bought 7 packs for RM13..baik punya...kukus pulut dan siram low fat milk..layann..

Ahaks...extra hot peri2 dengan fresco salad and rice..lepas gian

Thursday, 13 August 2009

Little Penang Cafe, The Curve


Dr. Nazirah is having 3 days Pre-Hospital Care Conference at Matrade. Today is the last day. 1/2 day then giving free consultation about H1N1 at Level 9. Siap bagi free face mask lagi.


After keje we went to The Curve sebab nak teman dia tgk the proposal. Dinner at Little Penang. Thank you buddy for your treat. Nnt kite date kat Suria Station aaa...aku mau makan itu Alfredo Spagethi.


Wednesday, 12 August 2009

Indoor Games

Sofia over hokeh...ngan pompom segala..

CC Norm buat magik...tada...

Kak fiza kire mata dart

Hafiz Jalil men congkak


Azimatul pikir panjang

Anim main tembak je

Shazana tak reti main

Qees mcm OKU je ni...heheh

Merahnye mak ngah

Bertempat di dewan perdana tkt 6 petang tadi, berlangsung Indoor Games di mana 4 kumpulan berentap..aku mewakili kumpulan perdana dengan bangganya main dart untuk pertama kali...hantam saja la labu...

Saturday, 8 August 2009

Cerita tanpa gambar

Early morning breakfast kt poolside cafe. Layan btul bile angin laut menyapa pipiku...sambil menghirup kopi panas..berserta toasted bread..breakfast buffet spread tak variety sgt. Cuma ade nasi lemak, mihun goreng, bubur nasi, bread, potato, egg, sosej, salad, buah..tu je kot..elok jugak la supaya aku tak la pulun...aku dok harap ade beef bacon tp takdak..


After breakfast naik kemas bag dan check out around 9.30 am...pastu ronda sampa batu feringgi...nampak la Lone Pine tgh renovate..tutup langsung..


Sampai ja Lone Pine patah balik ke town utk cari lokasi Line Clear nasi kandar yang femes itu..papa teringin la apa lagi...


Jenuh gak tanya org tapi ada Hamba Allah baik hati..dia naik moto. Dia suro ikut dia sampai la jumpa gerai nasi kandar tu...then pi park keta kat Chowrasta market..aku leh redah ngan viva kat tengah2 org meniaga kat psr...gabra gak tp sbb nak parking aku nekad..


Pekena roti canai lak ngan tea tarik kat tepi pasar tu...selalu mkn restoren mamak..ni tepi jalan ja..sempoi gila...sama la ngan line clear tu...gerai tepi tepian ja...tapi org sangatla penuh..food kat penang masih murah lagi aaa..mmg sedap nasi kandar line clear tu..daging itam dia fuhhh..kari ikan pon...pi la rasa sendri ahahahah..partner ngan cendol piauuu punya...

Pas makan terus menuju ke penang bridge...know what???jem sepanjang jambatan....hanginnya...ni membuatkan aku takmo dtg dah png..buat beberapa thn ni la..

Perjalanan balik diteruskan. Singgah RnR Sg Perak. Dah niat nak makan masak tempoyak ikan patin. Alhamdulillah tercapai hajat. Kuar dari tol kat exit Tg Malim sbb nak pi pekena Pau Yik Mun..the femes pau yang ada kedai kat Plaza Damas tu..tapi oleh kerana dah tersilap teknik balik ja trus...ikut jalan lama ja..thru ulu yam. Arrived home safely at 6pm. Bubu tengah tunggu kami..sian bubu bucuk kena tinggal.

And...berat aku tak naik pon walau makan mcm2 buat 2 hari ni...yes...esok kena pi workout la..target sebelum posa ada lagi 3 kilo ni...

Naza Hotel-Tanjung Bungah


Aiyooo...penang manyak jammmmm...i think worse than KL la..turun2 ferry je aku dah pening..jam sampai ke malam...dari kt SP dalam kepala aku ingat Naza hotel sbb ia kat beach dan berpatutan..kalau area feringgi banyak high end punya...tingin nak stay kat lone pine lagi sekali tp lone pine tgh renovation pon..beach kat tanjung bungah ni tak secantik batu feringgi la tapi boleh je nak mandi..nway aku tak mandi pon..tengok ombak besar semacam je

Bilik yang berjaya disepahkan dalam beberapa seconds huhuhu...dalam online hotel review byk negatif komen..tapi sbb Ezam kata time dia gi last week bersih elok je hotel then ok la..RM 140 per nite-Govt rate..tapi aku cek dah kalau book online leh je dpt dlm RM 120..takpe la..nama pun redah je kan..tak men booking2 pon..ade 2 katil single..tu je bilik yang ade..so aku ubah jadikan 3 katil...dapat la kami lepak ngan selesa...takyah extra bed nya...


Budak2 main wave surfing kat pantai...syok ja aku tengok..ombak besar




Swimming pool yang boleh tamat dengan 3 kali kuak ehehehe...tapi nice la juga...again..aku tak mandi pon...tak teringin pulak sbb ade org dok mkn2 kat poolside cafe tuh hahaha






Penambakan laut atas nama pembangunan nun di hujung sana..jangan nanti Penang sampai takde pantai sudahh...






Dinner pulak kami ke Gurney Drive. Gurney Drive yang hanya sepelaung dari Tanjung Bungah tu ambik masa lebih 1/2 jam utk sampai sebab? Jam la ape lagi...dah malam hokeh...KL pon takde jam smp kol 9-10 malam. Stress la juga..simpang nak masuk gurney drive tutup pulak...carik parking satu hal lagi adoyaiiii...time makan ni batt henpon dah abis pon..so no more piccas..



Makan ape je ye...pasembor beserta sotong liat...char kuey tiaw, nasi lemak, burger homemade...tu je la..aku mcm tak brape bernafsu je makan huhuhuh..leh cayer ke..


Tak jalan2 pon pastu..biase la jalan ngan org tua..takkan nak beryaya smp midnite...kalau ngan geng sure la ade sesi karok ke tgk wyg atau lepak kt esplanade....masuk bilik layan star movie-Haunted Hotel..tau2 je kan aku dok hotel..bile dah stat seram trus aku tutup tv n tido hahahaha



Friday, 7 August 2009

Ferry to Penang



Owh nostalgianya naik ferry gi Penang ni..seingat aku pnah naik 4 kali ja masuk yang kali ni..first time 1987..5 sekeluarga lepak Lone Pine kt Batu Feringgi. 2nd Pak Njang Tat bwk aku,dedeq, dek na pusing2 Penang, daytrip. 3rd 5 sekeluarga lagi around 1992 lepak Pak Ali Guesthouse yang caca marba kat batu feringgi-hotel penuh duhhhh..4th yang kali ni la..2003 aku mai png aku naik jembatan ja..tambang naik feri RM7.70 utk keta...tambang ni sehala ja..nak kuar dari pulau tak kena dah..sama juga ngan Penang Bridge

Ma Pa pasrah aku heret bawak pi penang huhuhuh...kalau tak amik peluang bawak depa jalan..ingat senang2 papa nak ikut ka.... aku drive so aku bos la huhuhuh..tapi Penang tempat nostalgia depa la..mama kan masuk nursing college kat Penang zaman dulu kala hehe



Terpaksa la amik gamba sendri dengan muka berminyak tu..nak mintak org amik segan pulak huhuhu


Far far away kingdom..kelihatan pulau mutiara sayup mata memandang





Viva very the well behave on inside the ferry


Jikalau anda datang dari utara, sila keluar dari hiway PLUS di exit Sg Dua. Anda akan lalu satu hiway lagi, kena bayar Tol RM 1.20 then follow je signboard terminal feri. Kalau datang dari selatan saya tak pasti exit mana tapi bayar tol juru dlu. Then baru ade sign hala ke terminal feri/penang bridge.



RFC-Radix Fried Chicken, Sg. Petani

Ku belasah 3 ketol ayam radix ni..kire cam dinner plate KFC la siap ngan coleslaw,mashed potato n bun. Secara jujur rase dia mmg takleh lawan la kesedapan KFC. But a good alternative cos Radix is using organic chicken n it's a bumi's bisnes kan..what i noticed bawah kulit ayam tu takde lemak yg cam oily tu


Rosties ni cam hash brown la senang citer..tapi bentuk kecik2 cam nugget..biase kan hash brown nye size besar sket kan..



Tu dia plastik 1st anniversary huhuhu...bagus la..harap leh bertahan lama..tengok gaya pelanggan yang mengunjung boleh tahan ramai la jugak..



Damnnnn..time aku pegi tu kol 1.15...sib baik pa ma kene tunggu giliran kat maybank sebelah tu..lama jugak psl kaunter ASB sebok buat saham 1 malaysia pebende tu...aku dgn lapa perut dok kawad depan kedai...tepat kol 2 aku meluru masuk dalam jadi 1st customer..org KL jakun tak pnah makan kan..dok dgr story ja..kena la pegi nak puaskan hati..kang balik KL kempunan lak



Nice orange building...aku perasan mmg bisnes HPA ni berkembang maju kat belah SP. Ada HPA Travel n Tour la..butik busana HPA la..bersepah..bagus2..aku harap bisnes depa maju lah!



Malam tadi punya journey was quite smooth. Gerak 9.30 mlm n sampai SP 2 pagi dengan 1/2 jam rehat kat RnR Gunung Semanggol. Kire 4 jam la perjalanan tu kan. Aku minum Ali Cafe sebelum gerak. Ye la siang tu keje then balik keje tak tido pon. Takut jugak kalau2 pass out time tgh drive. Alhamdulillah semua ok. Syok gak drive malam, tambahle ade 10% diskaun utk tol PLUS.

Ha...skrg ni ade laluan direct KL-Penang. So amik tiket kat Sg Buloh then bayar kat Juru. Dulu kan kena bayar kat Simpang Pulai then amik tiket lagi kat Jelapang. So berdezup la 3 jam smp penang.



Sampai rumah pak ndak terus kroh2...tadi bangun dah ada mihun goreng ngan pulut sibar santan, makan ngan pekasam....owhhh layan la oiii..lama tak jumpa pekasam..balik Kgr disember 08 pon kempunan tak jumpa carik..rezeki...



Sementara nak gi appointment kat pejabat loyar kol 11 pagi, aku gi Jbtn Perkhidmatan Haiwan depan IKM tu sbb nak beli fresh milk. Sedap woo susu dia ade mcm2 perisa..aku amik stoberi, jagung-2 n coklat. Sebotol 200ml RM 1.30..kalau lalu situ silalah beli..ia dijual dalam kiosk berbentuk botol susu yang besar ehehehe..

Thursday, 6 August 2009

Off to the north because of this house






My mum bought this house around the year of 1992. Taman Peruda Utama, located in Sg. Petani town area and it was a wise buy. Corner lot unit, near to all amenities..u name it...the convinience of living there just like our current home in Tmn Sri Gombak. My parents planned to move to SP once my mum retired from her job in 2000. It happens that 3 of us, their children, been settled down in Klang Valley area. My bro & sis get married and already bought their house in UK Perdana n Puchong. I, myself also working in KL for good.




So their plan of moving out to the north was not a good idea anymore. We just love to be here in KL together. But I know how much my parents wanted to live in a single storey house(no need to climb the staircase) n having a garden outside the house(my dad is a good gardener hehehe-tangan sejuk org kata). Owh ya..my parents are originally from Kangar, Perlis so that explain why my mum bought a house there in SP at the first place..dekat skit ngan kampung la..




All this while my uncle who stays near this house take care of it but now he is not so well. Of course problems will occur slowly if nobody else can take care of the house. So...my mum letting it go for the price of 92k.




We have to go back to SP for S&P signing purpose tonite! I'll be driving Viva down to the north in the middle of the nite..yihaaaaaa yaribba yaribba!!

Saturday, 1 August 2009

Lunch,movie,dinner at KLCC






Lunch kat Little Penang Cafe. Makan char kuey tiaw dan lobak serta nutmeg juice. Terasa cam tak brape kick kuey tiaw hari ni..org ramai lak tu..
Then tgk Ghost of girlfriend past..last movie before raya..ramadhan dah dekat..kena kurang lagha sket huhuhu..
Pas movie gi Chilis punya ramai org..kena tunggu 40 minit. Jalan2 kat Isetan..terjumpa akak ngan family..depa baru lepas pekena Chilis jugak hehehe..
gi Chilis balik,nama dah terlepas..tunggu lagi 10 minit...baru dpt seat..mkn southwest grilled lamb...mashed potato sgt la yummie..bottomless juice-apple,pineapple,pineapple...3 gelas huhuhu..ade hati nak tomato juice..tp takut tercirit pulak kihkihkih!