Tuesday, 31 August 2010

Cornflakes Madu


Simple and easy


Crisp n clean


Hot n tasty
Grab n bite
Oleh kerana saya telah teruja melihat cornflakes budak kecik nama Ca..maka semalam dengan gigih menjejak Baguz Melawati. Sebelum tu ingat nak gi Carrefour je..sekali punya la panjang tak ingat Q nak masuk parking. Terus gi Baguz beli bahan2..tgk butter mahal..then honey abis..so beli cornflakes ngan cuppies je. Then jejak Jusco AU2 pulak...dpt la butter n honey..resepi tgk kat belogCa

Sunday, 29 August 2010

Iftar @ Ukay Perdana

Chef Erany sedang mengasah bakat di dapur

Kobis siap potong


Kobis masak lemak


Sambal udang petai

Puding roti bazar AU2 yg meletopssss!

Saturday, 28 August 2010

Iftar @ Nandos

Akak's family photo

Maksu n nieces

Aisyah n Raihan

Ibu n Kasih

Raihan n Ayah

Ish ish comot

Chicken platter yummeh!

Friday, 27 August 2010

Iftar @ 4HappySeasons, Wangsa Maju


Ini adalah sasaran utama
Kak, nak ribs tak?Nah amik sepinggan..huhuhu
Syria la syria ya habibi ya maulana

Thursday, 26 August 2010

Jejak Kasih Ramadhan

grown up Irwan Shafri

borak punye borak abis 4 gelas teh


Ini adelah kawan saya yang dah dekat 20 tahun tak jumpa. Classmate dari darjah 2 smp darjah 5. Rupanya all this while rumah kami dekat-dekat je..tapi tak pnah tau pulak heheh..FB memang amazing tool untuk berjejak kasih hmmm...

Wednesday, 25 August 2010

Amil hensem dan beriman

Dia tengah bace yasin..aku bagi salam.."assalamualaikum..saya nak bayar zakat..untuk sorang"..malu aku nak pandang muka dia..comel!!!Pastu dia suro akad,then doa...siap..tak puas hati ku jalan2 lagi pusing2 cemana nak capture pic dia dari jauh...last2 Ina yg amikkan huhuhu..tak la clear..kalau nak clear korang gi aa turun bawah bazar smecorp tu teropong dia huhuh..

Tuesday, 24 August 2010

Nasi Ulam

Ni sayur keladi, gu utk nasi ulam selain ikan bakar/goreng cicah budu

Ulam dan kawan2 siap gaul ngan nasi

Ulam hiris halus2, kerisik, udang kering&ikan kering blend hanco
-cdt to Pn. Noreen yg baik hati bagi bahan2 ni

Monday, 23 August 2010

Cucoq udang


Resipi tengok kat blog Dapur Tanpa Sempadan, ade link kt sebelah tu..cuma tak letak daun bawang je..lain2 folo sebijik2...takmo derhaka huhuhu

Sunday, 22 August 2010

East meets West


Ini la juadah berbuka tadi..sambal udang petai lagi. Papa request suro buat lagi..then ade ayam goreng rangup dan mashed potato...kentang lebih buat sambal ngan tempe hari jumaat...gravy skali..pakai McCormick punya serbuk chicken gravy..sesuai la ngan mashed...mashed tu senang je..rebus kentang pastu lenyek...then panaskan butter dalam periuk non stick..kacau sebati..siap!

Saturday, 21 August 2010

Iftar Siblings 97

"We once thought that we could never be united,
but we defy the odds.
The joys will be shared
and friends will be remembered"
Muka flawless katanye..

Library yg mengagumkan

Macam-macam ada

Chicken fingers by Bayah

Tanned ayam madu by Bayah

My pengat durian, Azwan's bubur lambuk

Tariq's spageti

My tomyam

Fida n aje's ayam rempah

Sayur lodeh ni sape buat ha

Fida's cheesetart terbaek

Acam's ubi kayu dan sambal bilis pedas giler

Lagi satu fida nye cheesetart

Bertempat di kediaman Cik Bayah di Taman Bakti Ampang, geng Siblings 97 telah berhimpun bagi menjalankan acara tahunan. Konsep potluck diteruskan untuk membolehkan setiap orang mempersembahkan signature dish memasing huhuhu..aku buat tomyam dengan pengat durian. Siapa yang datang yer..meh ku ingat balik..


-bayah dan 2 opismate sebagai tuan rumah

-Tariq

-Diriku bersama akak plus Aisyah & Kasih

-Acam & wife plus Alyaa

-Kabi & Nurul plus Harith

-Azwan plus kak ngah

-Sepol

-Irma plus kak long

-Aje & Fida plus Ika

-Mirul&wife


ade sape2 tertinggal ke?Aku paling awal balik pasal Kasih suda cranky nak tido huhuh..tak dan nak bedal Cheesetart banyak2..kene ode ngan Fida la pasni huhuhuh

Wednesday, 18 August 2010

Malu woooo

Tadi mase aku ngan Lin nak menuju ke stabak pas memparking kete, kitorang lalu depan Habib Jewels. Pastu mata aku ni terpegun melihat sesusuk tubuh yang sexy sekilas pandang. Then then terus terpacul dari mulut aku pelan je..sexy nye...pastu kawan yg dok depan dia pandang...sekali mamat sexy tu pon pandang....malu aku malu maluuuuuuuuu. Tapi mmg sexy la pada mata aku...dia tengah cam menebeng kat kaunter emas tu dalam keadaan berdiri yg bongkok..butt cam mantap,then pakai suar jeans sekerat...kaki bulu skit2...dan yg penting bila dia pandang arah aku..kompem smart gilaa!! Mmg sesusuk tubuh itu mempunyai rupa yang mantap..pakai spek stylo wahh...bulan2 ramadhan ni dapat rezeki halwa mata pulak ahahahaha

Tuesday, 17 August 2010

Sambal udang petai

Udang beli kat tesco, petai dah kopek beli kat Big Borong

Cubaan pertama memasak sambal petai udang

Hidangan berbuka petang ini-mihun goreng, sayur bayam, ikan kembong goreng, sambal mempelam, sambal udang petai, rendang ayam sogo(manis lor..)


Resepi saya mau share-cdt to Shazana untuk resepi yg sidap sikali

Sambal udang petai

Bahan-bahan:

Udang 28 ekor
Petai sepeket ade la 24 biji
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit belacan
Cili kering dikisar
Secubit garam n gula

Method: owh senang saja

Tumis bawang2 yang telah ditumbuk halus hingga tidak brapa garing
Masuk cili kisar dan tumis hingga naik minyak
Masuk pula udang dan petai
Air sikit bagi kuah2 skit
Belacan dan garam dan gula
Masak jangan lama sgt nnt udang keras

Selamat mencuba!

Monday, 16 August 2010

Yeay! Magnetku bertambah.


Ni la mende yg buat aku asal balik keje je check postbox. Ye aaa.. Im kata dia post on my birthday iaitu 22 July yang lalu. Aku bajet 2 minggu sampai la. So lepas 2 minggu tu aku jadi letterbox addict. Anxious nak tgk magnet cambridge itu..aku kan pengumpul magnet tegar huhuhu.

Sampai la cukup 3 minggu mende tu tak sampai aku jadi hopeless. Aku ckp ngan Im aku tamau cek dah postbox. Kalau sampai biar la papa yang amik dan letak atas coffee table. Balik je keje tadi ngan ikan, udang segala pas singgah tesco aku terus duduk kat hall sbb ade 2 mail untukku. Satu dari USM panggil intensif dan satu lagi sampul merah jambu Mark & Spencer... kellas gitu, I like huhuhu..

Berakhir la penantianku selama 26 hari..thank you awak, nanti singgah tempat lain kat UK jgn lupa kat saya yer..pengumpul fridge magnet tegar..Paris, London, Dubai, Sydney, Ho Chi Minh, Hanoi, Singapore, Nagoya, Madrid, Almagro, Cambridge, Iran, Moscow semua aku tak sampai lagi kihkihkih!!Sesape gi Trade Fair ke ape bawak la balik satu magnet untukku..ku rela menerima dengan hati terbuka...peace!!

Monday, 9 August 2010

Sepagi di Imperial

Cerita ini sekadar hiburan. Tiada kena mengena dgn yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia...abang jem..tin tin ponpon!!-Sila ubah nada mengikut frekuensi sergahan yang anda fikirkan sesoooaaiiiii...


Scene 1

Abg Jem : Naz, brape kali kamu amik petekek?

Naz: 2 kali

Abg Jem : Kamu eza?

Eza: mmm sambil membilang dalam kepala

Abg Jem : banyak dah la tu!

Eza: 4 , abg Jem

Abg Jem: Kamu U-De?

U-De: 9 kali

Abg Jem: 9 kali?Biar betik kamu??

Kak Bil: Setahun 2 kali la Abg Jem

Abg Jem: Owh OK.

End of Scene 1


Scene 2

Abg Jem : Jumaat lepas kite buat pertukaran Jumaat, sape pegi?

Pijat & U-De: Saya pegi

Ibu dari kenyalang: Saya jauh

Abg Jem: Naz, kamu pegi?

Naz: Saya tak dpt,ade manage ape bende tah...

Abg Jem: Kamu Eza?

Eza: Saya tak pegi.

Abg Jem: Nape?

Eza: Biase saya mmg tak gi sbb saya jaga opis, jawab tepon-saya penunggu unit.

Abg Jem: Ade arahan tak bley pegi?

Eza:-cuba nak explain-Abg jem...biase nye..rrrrr ggghhhh

Abg Jem: YES OR NO?

Eza: Yes!

Abg Jem: Siapa bagi arahan?

Eza: Abg Im!-tanpa teragak2 menyebut nama abg nye yg encem dan putih

Abg Jem: Kak Bil, panggil Abg Im jap.

Eza: dalam hati -----MAMPOS AKU!!!

Dok jap..sementara Naz kene carik Kak Sher atas sbb lebih kurang ngan aku..maka muncul Abg Im aku..

Abg Jem: Abg Im, ade arahan?

Abg Im: No.

Abg Jem: TQ Very much-pastu Abg Im kuar

Eza:dlm hati-gedegang!!! beban menghempap batu jemala patik tuanku...ampunnn tuanku

maka perbincangan isi kandungan pertukaran jumaat pon terus berjalan manakala Eza masih berdiam mencari kekuatan utk bersuara.

Eza: Abg Jem, izinkan saya mencelah di sini, faktor yg sbb kan stress ade banyak..salah satunya adalah perkara2 yg tidak terduga spt yang berlaku sebentar tadi. Saya tersilap cakap. Maaf.

Abg Jem: Tau kamu stress yer..OK lets move to other issue.

End of Scene 2


Scene 3

Abg Jem: Pasal budaya membaca ni, apa buku terakhir yg kamu semua baca?

Naz: Sosiologi

Abg Jem: eh tak aci yg tu..tu buku study kamu..kamu Eza?

Eza: mmmmm

Abg Jem: Tak baca la tu..

Eza: Saya baru baca semalam buku CARA-CARA MEMBUAT KEK KUKUS!(Serius wei..pi carik kat kedai buku-author dia ALEX GOH-HOW TO MAKE STEAM CAKES)

Abg Jem: Tu buku kamu nak masak!!Takde menyumbang dalam organisasi.

Eza: (dalam hati-dah tanya buku terakhir mmg yg tu la-mana nak tau sumbang organisasi ka sumbang mahram ke haishhhh!!!)

Abg Jem: yang lain??

Pijat&U-De& Ibu: TAK BACA!-ah sng kan jawapan camni?

End of Scene 3


--------SEKIAN----------

Saturday, 7 August 2010

Duty Info Booth at Midvalley

Dapat anak pokok pisang berangan 2 dan anak pokok kacip patimah.
Sempat beli kek pisang cheese from Batam. Baik punye!

Friday, 6 August 2010

Kedai Kopi bersama Pjot dan BBQ

Hainanese Chicken Chop

BBQ punye bihun bandung

My fish n chip-tak sedap, baik ku goreng fish fillet Pacific West aje

Juice and smoothies