Sunday, 29 May 2011

Sesi menjamu mata

Rasa-rasa satay Prima Sri Gombak (Arnab, daging, ayam)


Meatball lasagne @ Pizza Hut


Single scoop waffle @ A&W


Biskut TimTam & Cappucino Tora Bika @ home


Friday, 27 May 2011

Aku ingin berehat di hujung minggu

Weekend ni aku nak berehat sepuas-puas di rumah..nak kemas bilik dan simpan kain baju..yang nak kene iron ade dah sebakul..iron trus stok shirts n pants utk 2 minggu serta baju2 kurung yang lama terabai di dasar bakul huhuhu..telekung beli kat Serikin nak basuh gak..kasik wangi2..supaya aku makin rajin solat untuk kesejahteraan dunia dan akhirat huhuhuh..enjoy your weekend peeps!

Wednesday, 25 May 2011

Trip To Kuching (21-23 May 2011)

I uploaded hundreds of photos of my recent trip to Kuching. So have fun scrolling down ! I booked firefly in April during MIHAS while relaxing at Impiana KLCC hehe..I've never been in Kuching before this..this was really a gamble trip because I was travelling alone in Borneo.








Orang semenanjung dimestikan mengambil pas lawatan sosial masuk ke Sarawak, tapi tidak org Sarawak/Sabah jika ke Semenanjung...kenapa? Kena buka balik perlembagaan Malaysia ya...






I stayed at 360 Express Hotel in Kuching City. A decent budget hotel. Single room is for RM 49.99 net per night.




A clean washroom with clear glass. I could watch the TV while showering or pooping ahahaa.




Mini fridge, safe box, complimentary wired internet




My first stop at Serikin. Actually I was searching for the route to Damai Santubong. I would like to visit Sarawak Cultural Village but that GPS device brought me all the way to Serikin. Merasa la beli telekung bandung murah2..kain pelekat Gajah Duduk utk papa and Cappucino Tora Bika



Gecko sepasang jantan betina RM 150



Dinner malam tu kat Top Spot..mengecewakan..


sebab masakan dia manis..kena RM 33












Sotong Tepung



Udang butter nestum-manis



Ketam sambal manis?



Tomyam tak sedap!


Sebab kecewa malam tu aku balik tgk beach wear fashion show kat bilik






Early morning I woke up to find this cat statue..datang Kuching kalau takde gambar ngan binatang ni maka mmg tak sahla lawatan itu







Gigih wei posing tengah panas..did I mention that Kuching was really hot. Sunburn I tau..(makin tinted la gue)









Seterusnya aku menuju ke Pasar Minggu Satok. Misi memburu ikan terubuk masin bermula. Aku borong 7 ekor yang gemok2..sekor RM 7..mama yang pesan ni..dia siap hulur RM 50 kat aku time nak turun keta kat LRT..nak mkn ngan pulut kukus katanya hohoho..













Lunch time..aku dah lapar giler sbb tak brekpes..menuju ke Raja Ayam Penyet sebab..












Teringin ini Pisang Cheese! Lazat sangat!! Siap order besar punye hikhikhik



Sudahnya kuey tiaw raja ini tak abis makan...kenyang makan pisang cheese



Perjalanan diteruskan ke arah Damai Santubong..nampak tak ku capture pic Gunung Santubong puteri sejinjang, menjaga gunung negeri Sarawak, mana sik ada dapat dilawan, anak dak dewa turun kayangan



Aku nak pegi Kg Budaya ni la..panas wei panas!! Korang ingat aku suka sangat jalan pakai payung?So not me! Tapi sbb panas menggigit kulit terpaksa la..entrance fee RM 60 but thanks to USM Student card aku masuk bayar RM 15 je huhuhu


This place is like a living museum, interesting jugak la..macam2 rumah ada..kebanyakannya tiang tinggi2 yang jenuh nak dipanjat..aku naik beberapa saje...tak daya wei...bibir sampai berdarah punya panas hari tu







Serius penat jalan dalam Kg Budaya tu, berminyak2 muka











Tinggi nak panjat



Nak elak binatang buas katanya..





Rehat jap minum air tebu











eh! ada ada org pakai cawat



zoom skit..ni pahlawan Penan rupanya



Gambir anyone?








Tenun apatah..sombong minah ni I tell you..double standard sangat.ngan mat salleh bukan main ramah..pelancong tempatan..kita tanya buat layan tak layan ja








The best part of Sarawak Cultural Village is the 45 minutes cultural show. Only available 2 times a day at 11 am and 4 pm. I enjoyed it very much.





















































Owh ya..ini la kenderaanku semasa di Kuching..membazir sgt kan naik sorg2 huhuh..sewa kat Airport (Hertz Sime Darby Car Rental). Book online dpt RM 88 per 24 hours. Puas hati la keta baru..



Bertemankan GPS yang disewa dgn harga RM 20..ok la takde la sesat barat..Kuching banyak giler roundabout..mau pening la kalu takde guide..pas abis lawat Kg Budaya ku pandu balik ke Kuching Waterfront..hajat hati nak naik penambang seberang Sungai Sarawak sbb nak ke Kg Gersik beli kek lapis...tapi sampai je sana...aku tak berani nak naik sampan nipis tu..jadi set GPS carik Kg Gersik..kalau naik sampan 5 minit pon tak sampai perjalanannya..naik kete pusing punye jauh...balik siap kene tol lagi...Kat Kg Gersik banyak giler kedai kek lapis..kedai ikan terubuk pon ada..aku pilih Kek Lapis Mira sbb dia ala2 lembap skit..Dayang Salhah punya ade skit kering lah..terpulang citarasa memasing...memang Kek Mira yang nyaman tak mengecewakan..ku beli Choc cheese, cheese, famous amos ngan stoberi..5 ketol RM 50..peket siap dlm kotak baik punya sealed with a loving kiss. Sory takdak pic, leh google Kek Lapis Mira, mereka ade blog



Ni jus jambu dari taiwan beli kat kedai bawah hotel..sedap cam peel fresh tapi murah la..500ml camni baru RM 2.50



Malam kedua aku dinner kat Planet Sambal..jalan kaki pon bley dari hotel tapi aku tak berani malam2..lagipun apa guna Hyundai Matrix..lenjan je la huhuhu..lawa interior kedai ni..aku suka!



Jus Plum






Aku makan Laksa Sarawak ngan nasi goreng dabai..sedap gak la huhuhu








The Lobby












Mengisi masa lapang nak check in kat Kuching International Airport














Nasi beriyani Air Asia lagi sedap..seriously





Kalau korang gi Serikin carik la cappucino ni..sedap hehehe, at par dgn *bucks hehehe..tak caye..cer try..


siap ade choco granule utk tabur pastu buat bentuk love huhuhu





SEKIAN cerita bergambar buat kali ini!