Monday, 30 January 2012

Anak-anak buah maksu

Raihan main burung marah



Latest edition, Amzar Amsyaar





Kaseh suka tunjuk gigi

Friday, 27 January 2012

Haza of MTOP & WTOP @ NED @ BWED (Mei 2007 - Jan 2012)

Dalam banyak2 pic, aku rasa yang ni paling comel


Keruncingan terserlah


Official mode @ KLCC. Teraju -Driving Bumiputera Agenda, July 2011


Holiday Inn Melaka, Jan 2011



Gathering buka puasa @ KGPA Bukit Kiara, August 2011


Open raya Selia -Tek


Farewell Mr. Naim @ Meatworks Solaris, Nov 2010


Pre Raya photoshoot, August 2011



Bermanja di Langkawi, Feb 2008. (photoscape ni Haza buat hehehe)



Tuailah padi antara masak


Esok jangan layu-layuan


Intailah kami antara nampak


Esok jangan rindu-rinduan




Tuesday, 17 January 2012

Kursus Fail 17-18 Jan 2012

2 hari kursus refresh dan tambah ilmu demi kesejahteraan sejagat

penceramah dari Arkib kali ni nama Puan Morni Harun

sesi dengan dia ok la tak ikut power point sangat

so takla stress ikut text kan.

CICD requirement: Every participant has to conduct a sharing session among unit's members. To share some knowledge and outcome from the course. 2 training points will be given to the presenter. And for the audience I have to check back. Tak perasan tadi. So BWED fellas, wait for my sharing session aaa..

Monday, 16 January 2012

Tea Time

Di saat waktu berlalu perlahan, kosong tanpa makna..

cerah mata jugak kalau ada Hazelnut Latte ngan Cinnamon Rolls..

Sushi Zanmai @ Plaza 1 Mont Kiara

Gara-gara tak tidur lena malam tadi pasal review Nikjoe maka hari ni ku terjah la Sushi Zanmai kat 1 Mont Kiara lunch time tadik. Tiada queue whatsoever..masuk saja duduk depan sushi conveyer


Cold Green Tea @ RM 1.00



Chawanmushi @ RM 4.80
Houri set @ 10.80
(6 ketol sushi-tuna, salmon, crab, unagi, omelette, ebi?)

Salmon small @ RM 6.80


Bedal wasabi sampai berair mata huhuhu..salmon tu memang terbaik. Cair di mulut..lenkali nak amik medium salmon sama chawanmushi..sushi ode ala carte 3 ketol cukup. 6 ketol jadi kenyang sangat.

Sunday, 15 January 2012

Sushi Zanmai Sunway Pyramid: Review by a friend of mine

I compare dengan ZEN jer la ya. Zen my benchmark.

Harga...
1. Sushi Zanmai ni sangat murah compare dengan ZEN.
(i.e Dragon Roll Zanmai cuma RM12.80, Dragon Roll ZEN RM40)

2. Kami 2 orang makan tadi dengan order penuh meja cuma RM120, kalau kat ZEN dengan volume yang sama mau cecah RM300.
Selalu kami makan kat ZEN, order secara waras and harga pun budget2 bawah RM100. Saja kali ni pergi Zanmai order secara kurang waras (Dragon Roll + Mini Cali tuh dah tak larat nak masuk mulut dah)

3. Murah2 Zanmai pun rasanya above Sushi King + Sakae Sushi rasanya

Score = A+

Rasa
1. Scene stealer kat Zanmai mengikut order tadi ialah Salmon. Sangat sedap. Sesedap ZEN. Lembut seolah olah cair kat mulut. Kalau rasa2 nak makan Salmon yang murah, kami tak yah pergi ZEN dah kot.

2. Sushi yang lain2, average sahaja. Presentation so-so.Tak kemas well tak penting pun presentation tuh, tapi boleh compare la ZEN present stuff dia compare dengan Zanmai ni

Tempat duduk/parking

1. Sunway ni paling leceh parking la, setiap kali mai memang kena spend duit sikit parking kat luar. RM10 sekali parking. Jalan beberapa langkah dah jumpa ZEN & Zanmai ni. Both located kat luar/sebelah/hujung Sunway

2. Both Zanmai and ZEN ada bilik, sesuai la untuk kami. Terutamanya Ayahnya yang tiba2 boleh jadi Tarzan dengan anak2.

3. Zanmai - kena nasib tak baik mau queue panjang

4. ZEN, tak payah tunggu. Orang tak pernah penuh (mungkin sbb mahal sbb High End Sushi)

Kesimpulannya, kami memilih Zanmai untuk makan sushi selepas ni.
ZEN boleh sekali dalam suku tahun ja (mahai sangat)
Order Salmon tuh 2 pinggan plus Black Sesame Ice Cream -- perghhhh ... cuba jgn tak cuba

-Nikjoe-

my 2 cents:
Aku selalu perati bila lalu kat sushi zanmai ni, be it kat gardens ka OU ka..punya ramai org beratur nak makan kat situ..so bila nikjoe pi sana aku mintak dia review..aku minat gak japanese food setelah dipengaruhi oleh abang aku si jepun celup huhuhu..

Pnah try:

1) Ichiban Japanese Buffet at Wisma MPL Jalan Raja Chulan
(pow ezam la..time tu aku blom keja haruslah abg besar blanje)
http://ezatuleliza.fotopages.com/?entry=398986&back=http://ezatuleliza.fotopages.com/?page=5

2) Shogun Japanese Buffet at One Utama
(Nikjoe bagi discount voucher)
http://ezatuleliza.blogspot.com/2011/02/shogun-japanese-buffet-one-utama.html

3)Nippon Tei at Suria KLCC
(Bad yang baik hati blanje)
http://ezatuleliza.blogspot.com/2009/10/nippon-tei-suria-klcc.html

aku paling minat unagi the belut. Tapi kena tanya2 juga kalau ada letak sake. If letak sake kompem takleh makan. Salmon belly atau raw tuna pon best cicah wasabi. Nanti bila2 cheating day mau pigi Sushi Zanmai pulak huhuhu..

Saturday, 14 January 2012

3kg in 14 days

Hari ni genap 14 hari saya berusaha mengurangkan berat badan untuk tahun 2012. Actually takde diet ape sangat. I just monitor my food intake. Nasi, mihun, mee, roti masih ambil tapi dikurangkan kuantiti.

Try to avoid daging merah Seminggu sekali boleh la. Makanan bergoreng pun kurang, banyakkan yang bersup atau kukus. Lagi satu air manis memang dah kurang banyak. Minum jus buah semua mintak without sugar.

Pagi2 kalau teringin sangat minum juga milo huhuhu..kopi o letak stevia je, 0 kalori. Seksa la juga mula2 ni esp bab makanan n minuman manis sebab saya ni sweet tooth selain memang agak manis orangnya..huhuhu..kek, air manis, aiskrim, pastry...tengok je la kan. Dah 31 tahun makan cukup2la..

Exercise pulak saya baru berpeluang pegi sekali je PJ Palm Sport Ctr untuk 2hrs swimming session. Jogging pon belum start. Next week nak try spend 2 sesi swimming. Sapa nak ikut?

So total loss is 3 kg in 14 days. Many more to lose, insya Allah.

Friday, 13 January 2012

Boss saya

Boss saya comel
Boss saya putih
Boss saya pandai nyanyi
Boss saya suka belanja ayam golek
Boss saya tak pernah marah
Boss saya tegur berhemah
Boss saya banyak membimbing
Boss saya memahami
Boss saya best
Nape amik boss saya?
Uwaaaaaa!!!

Mr. Idzham Abdul Hamid

Senior Manager

Bumiputera & Women Exporters Development Unit

1 January 2011 - 15 January 2012

Monday, 9 January 2012

Recap: Busy weekend

Durian D24 kat corner Seri Rampai. Sekilo RM 8. Sebiji kena RM 10 ada 5 ulas.

Tapi makan 2 ulas dah tersandar huhuhu..



Raspberry frappucino yang menemaniku, gigih nak siapkan assignment sosiologi on Saturday


Ini la minah2 arab yang dok memekak. Punya la jakun main mende Stack 'Em tu..ape kat negara korang takde permainan tu ke? Aku cam nak jerit USKUD!!! Tapi cam tak ingat nak sambung ayat ape lagi..arabic dah berkarat hahaha


Ahad datang lagi bagi tuisyen kat Kak Niza untuk managerial accounting. Lepas dia buat purchase tetiba dapat satu tall complimentary beverage. So dia bagi kat aku. Teringin nak try yang pelik2..hamek la green tea frappucino yang rase rumput..elok jugak la..kalau minum caramel macchiato sure tak tido malam.


Friday, 6 January 2012

Pavillion @ night







Ronda Kuala Lumpur di waktu malam melihat cahaya bergemerlapan

United Buddy Bears representing 143 nations @ Pavillion.

Restoren Zam Zam @ Jalan TAR

Mee Rebus @ RM 8.90



Soto Ayam @ RM 8.90


Manja abah


Manja abah II


Murtabak daging @ RM 7.50


Ni time bawak sedare dari Kangar jalan2 KL. Nak tercabut kaki carik kain ela, tudung, sampai la ke SOGO beli handbag, sluar bagai2. Restoren Zam-Zam terletak di sebelah Frenz Hotel, lebih kurang mengadap G.S Gill.


Thursday, 5 January 2012

Pangkor: 1 hari 1 malam

Sunset in Nipah Bay


Beach @ Marina





Panas wooo

Posing bersama basikal


Mama having lunch






Kami tak naik feri dari jeti Lumut, amik feri kat Marina Island.
Lagi selesa dan orang tak berapa ramai

Extra RM 10 buat membership card yang valid setahun.
Sapa nak pinjam bagitau la yer


Last minute booking malam sebelum datang, dapat la chalet rate RM 140.


Me & mama went to Pangkor during Christmas day. We left papa (the anti social) at home with a pail of durian. We started early in the morning testing the new LATAR highway. Memang best la speedy gonzales kat LATAR huhuhu.

We just made one pit stop to buy air nira nipah as a thirst quencher. The weather was so hot, macam musim kemarau panjang. We reached Marina Island by 1 pm. Ferry to pangkor by 2 pm. It took about 10 minutes to reach the island.

There at the ferry terminal, we hop on the pinky cab (more like a van) heading to Teluk Nipah, where the chalet is located. Teluk Nipah was quite busy with people moving around searching for food ehehe. Lempeng pisang pon laris wei..beratur dekat 1/2 jam nak beli buat minum petang.

After checked in to the chalet, I went out to rent a scooter. Yamaha Ego was quite small for me but easy for my mum to sit on. Later in the evening I brought my mum pusing2 pulau and we made some purchase of sea products at one of the factory.

We relaxed for a while by the beach waiting for sunset. We had dinner at one of the seafood stall. Teluk Nipah was so happening at night. With the seafood stalls and those souvenir shops. So many people were loitering around. Those things made Teluk Nipah so alive at night. Maybe you can't get the same surrounding if you choose to stay at Teluk Dalam or Pasir Bogak.

The next morning I went swimming for a while and then bought breakfast for two. Then I went to pusing2 pulau reaching Teluk Dalam and Pangkor Town just to finish the petrol hehehe. Isi 2 ringgit pon tak abis lor...Then it was time to check out. i returned the Ego and took the pinky cab again to reach the ferry terminal.

On the way back we made several pit stops to buy air nira, tidbits and the most wanted mentarang. Delish!! We reached home by asar seeing papa sitting alone, bored to death. Kesian huhuhuh..sapa suro tamau ikut kan...

Seafood @ Teluk Nipah, Pangkor

Ikan pukat sendiri katanya..



2 ekor RM 17


pari bakar ni RM 18



sotong masak sambal



sup sayur RM 5