Saturday, 27 October 2012

Family Retreat @ Felda Residence Hot Springs, Sg. Klah



Organizer haruslah conquer master bedroom




Sesi checking parameter




Private jacuzzi yang osem



BBQ night meriah uollss


Spacious kitchen hall untuk para chef bersilat


Bubble bath party


Pada Eiduladha yang lepas kami sekeluarga telah sepakat untuk berkonvoi ke Sungkai untuk berehat di sana. So saya sebagai organizer yang berwibawa telah booking sebuah Villa 3 bilik. Rate satu malam RM1100 tapi kami dapat diskaun 50% sebab Abang Ajai the Felda guy tolong booking. Osemlah Abang Ajai! (TQ to Ami jugak :p )

Rencananya pas solat raya pi ziarah kubur dan makan ketupat lebih kurang kat rumah. Owh ya mama buat rendang ayam pencen 3 ekor. Ketupat palas yang aku salah buka daun hari tu pon buat jugak. Beras pulut pakai yang beli kat Padang Besar hari tu..enak.

Pastu kami konvoi 3 buah keta ke Sungkai dari Sri Gombak. Kak Chik & Abg Chik dari Sg Buloh lambat skit. Sampai je sana dalam kol 1 terus check in..teruja beb sebab villa tu sangat cantik. Hiasan dalaman yang elegan, kat garden ade private jacuzzi. Mau air panas bleh, air sejuk bleh. So siang kami buka sejuk, malam kasik panas. Dah macam yong tau foo la masing2.

Food memang kami bawa semua pasal nak keluar jauh. Ye la dalam Felda Sg Klah tempat hot spring ni. Aku ngan mama sedia sotong, udang, ayam, ketupat, rendang, telur. Akak bawak muffin, tart nenas, sandwich. Kak Chik perap kambing, kerbau dan buat tomyam n mee. Ezam buat salad special punya.

Petang tu kami terjah public pool yang sejuk yang panas yang mendidih. Budak2 toksah kata la dia punya seronok. Yang tak budak pon seronok jugak hehehe..malam tu BBQ night sampai lebam..Zuhair jadi BBQ man layan semua orang nak garing la ape..baguih punya anak menakan.

Sok paginya sarapan ada yang pegi hotel punya (dapat 6 voucher), ada yang tinggal sarapan maggi goreng dan sandwich kat Villa. Pastu sambung lagi mandi kolam air gunung. Aku + mama + kak chik + bang chik tinggal layan jacuzzi yang jadi bubble bath..leka btul layan buih..

Aih panjang pulak aku citer..hehehe seronok tak abis lagi..teringat2 villa comel tu..alhamdulillah semua orang seronok dan makan kenyang hehe

Monday, 22 October 2012

It's the pay day babeh!


Partners in crime


Self captured 




ribs, chicken finger, fries, rice


grilled vege, mash potato, ribs, chicken fingers

Haza n her friend


We managed to secure Groupon voucher 3 days before pay day. So makan busat pada hari gaji adelah indah sekali huhuhu.

Saturday, 20 October 2012

Ronda-ronda Publika








Lepas lunch kat Sambal Hijau Sg. Penchala kami singgah di Publika cuci mata..pastu cuci purse kat Tesco Selayang pulak..tak lalu la hai nak beli barang kat BIG tu..all premium items and very pricey. Tak sesuai la dengan masyarakat marhaen..expat ok la khennn...

Friday, 19 October 2012

Bali: Bali Orchid Spa








massage side by side-kau tengok aku-aku tengok kau-sama je 


make up lepas selesai


mula-mula kene foot bath dulu


 Kolam mandi bunga untuk 2 orang ahahaha, melimpah-ruah


ngantuk pas kene massage..happy customer

Yezzzaa.. part paling menarik, save the best for the last. Acara manja tubuh yang sungguh enak!! Pakej IDR 350,000 @ RM 111 dengan 5 acara. Foot bath, massage, scrub, yogurt mask dan mandi bunga dalam masa 2 jam. Tukang urut badannya kecik. Of course la aku underestimate kekuatan dia..sekali nahh rasekan! Yang kelakarnye aku kene couple room ngan si pjot..aduhh..aku rase kurang feel sebab asyik gelak je. Kalau ade org bilik sebelah sure bengang sbb kitorang kecoh gile..mana la aku pnah bercouple2 spa ni wei..yang si tukang urut keep on kata jangan malu-sama saja-sama saja..ye la sama tapi malu kot..cis!

Tak silap aku spa ni ade website, cer google..ramai tourist & stewardess jepun gi sana..deco dia pon cam integrate japs n balinese, nyaman sih..

So setel la 4 hari 3 malam kembara pulau dewata yang meninggalkan pelbagai kenangan terindah..aku ngan pjot janji nak datang Bali lagi..tapi kitorang tak nak ler couple room sesama sendiri..ngan bakal laki lah pulak yer huhuhu..nak lepak Nusa Dua..cam best je..perghh berangan tak hengat punye kuikuikui..~TAMAT~

Bali: Lunch @ Ayam Tulang Lunak Malioboro





CAK! 



Garangnye


Soda gembira dan cincau kelapa


kerabu mangga


Ayam yang boleh dikunyah sampai tulang

Last pit stop sebelum acara manja diri..repeat beli ole-ole di Krisna

Ayam ni leh kunyah ngan tulang2nye. Tu pasal panggil tulang lunak..aku syak dia masak dalam pressure cooker..sedap gak tapi pricey la..sorg dalam RM 30 gak la campur air..ayam sorang separuh ekor..nasi bedal 2 pinggan nak bagi seimbang..

Nasib baik bedal nasi sampai 2 pinggan kat Malioboro time lunch. Next meal adelah megi atas flight yang sendu berharga RM 6. argghhh..tak jumpa kedai makan yg sesuai kat airport, flight delay, salah gate semua cukup perisa time nak balik tu..alhamdulillah le selamat gak sampai LCCT jam 1 pagi..benti mamam kat Dengkil..arrived Sri Gombak 3 pagi..unpacked sampai 5 pagi..tido jap..8.30 pagi masuk keje. Syabas merabeta!

Thursday, 18 October 2012

Bali: Hard Rock @ Kuta






After dinner at Pawon Pasundan, Pak Guntor dropped us near Matahari Shopping Centre. Feeling nak jalan-jalan around Kuta and snap snap piccas kat Hard Rock.Hambik ko jauh giler nak sampai hotel. Jalan sampai rase putus asa dan nak tahan kereta kuda. Stop by kat satu tourist guide centre  then dia cakap Best Western dekat je dari situ. Dia punya dekaaatt tu..perghhh pecah peluh gak la..termengah-mengah dan menyesal jadi gemuk wakakaka..

Stop dekat Hard Rock pasal ade kawan kirim T-Shirt. Umangaiii sehelai T-shirt RM 93..sib baik dia suda bank in ongkosnya..kalau dak, mau susut rupiahku nak bayar ratus2 ribu huhuhu..

End of day 3. Esok mau pulang uhuk2.

Wednesday, 17 October 2012

Bali : Dinner @ Pawon Pasundan


The menu

 Cool interior deco




My strawberry juice


Pjot's coffee

 Nasi timbel ayam goreng


Paket soto bandung



Ok not bad dalam RM 16 per pax. Semalam dah kena wong solo hari ni ke masakan sunda pulaks. Nice interior deco..ala bali n unsur jepun skit..makanan boleh tahan dan mengisi kelaparan yang membuak-buak hehe