Sunday, 11 October 2015

Pinto Coffee at Janda Baik


Dalam beberapa bulan lepas akak dan geng Kaboom beliau telah berkelah di Teratak Pak Lah kat Kg. Janda Baik ni. Husband salah seorang geng Kaboom itu adalah kawan baik kepada Uncle Seekers. Uncle Seekers lah yang telah memperkenalkan Pinto Coffee ini kepada semua geng yang datang pada waktu itu. So akak membuat sedikit kempen promosi kepadaku. So that aku boleh berkongsi informasi tentang cafe di celah hutan belantara untuk semua pembaca blog Elle is Everywhere. Benda baik eloklah dikongsi bersama, moga ada manfaatnya..


Kebiasaannya kita yang tinggal di bandar hanya berpeluang menikmati hidangan lazat di celah-celah hutan batu dan cafe-cafe di dalam kompleks membeli-belah. Namun begitu di Pinto Coffee ini keadaannya begitu berlainan sekali. Lihat sahaja latarbelakang gambar couple of the jungle ini. Ya...itulah hutan belantara Janda Baik yang masih dara..eh..aku pon dah konpius ngan ayat sendiri hehehe


Cafe ini memang terletak di dalam hutan, atas bukit pula. Syukurlah Honda Bandar mempunyai paddle shift yang berupaya diletakkan dalam mode S. Maka drive macam manual tambah tolak sikit-sikit, lama-lama sampai atas bukit. Tapi jangan risau kalau takde paddle shift aku tengok banyak je keta lain sampai atas nun. Agak curam mula-mula nak naik tapi bayangkan drive naik Genting je lah!Tapi versi 5 minit  mendaki..tak jauh pon.


Kelihatan Kaseh bermain-main dengan nombor meja. Ini sebelum dia nak rebut drinks Aisyah & Raihan. Order lain daripada orang, dah sampai takmau minum sendiri punya. Macam2 betul si Kaseh ni huhuhu..kompem bukan perangai maksu XD. Kelihatan kek carrot walnut yang agak moist. Verdict: Kek Carrot kat Hillside Corner Bukit Antarabangsa jauh lebih lazat. Tapi untuk versi dalam hutan bolehlah 3.5/5.


Pancake pon so so aje. Aku buat kat rumah pakai tepung Pillsbury lagi sedap.



Iced Chocolate or something..hmm more like a Dutch Lady milk


Spaghetti Aglio Olio, bley tahan la




Betik nan sebatang


Real jungle


Path to the jungle


Hipster cafe versi dalam hutan. thank you to akak yang memayungi sesi minum petang dengan background music suara rimba...

Obviously dari segi rasa makanan, ia boleh dipertingkatkan lagi dengan menambah kualiti bahan. Contohnya bila kata hot chocolate, bubuh la betul-betul serbuk coklat yang pure. Biar rasa, jangan cayo je macam susu budak...haish...bukan nak komplen cuma nak ada penambahbaikan...(macam la manager Pinto baca blog aku haha).

I see the potential of this place. But if they cannot improve and maintain quality of the foods, then what is left to talk about. Come on la, this is a makan place. If you just wanna enjoy the nature, there are plenty other places in the compound of Janda Baik for you to explore. Nevertheless memang tempat ni ada keunikan dan niche elements tersendiri.

Why not u just drop by and feel it yourself huhuhu..I think I've spell out everything from my experience and observation. Perhaps I will come back someday with my friends, hey..it's a nice place after all. 

2 comments:

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)

Elle Kamarudin said...

Salam,

Thank you for the opportunity to collaborate with ZALORA Malaysia.